Piłka nożna a ideologia

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
lukas70
Skład C
Skład C
Reputacja: 0

Piłka nożna a ideologia

Post Wyświetl pojedynczy post autor: lukas70 » 22 kwie 2006, 22:11

W tym temacie chciałem zebyscie podzielili sie opiniami na temat klubów piłkarskich które utożsamiają sie z ideologiami politycznymi !!!! Lazio to klub faszystowski a kibice Livorno uchodzą za komunistów !!! Czy sa wam znane inne kluby które utożsamiają sie z ideologiami ! Prosze tutaj podzielic sie swoimi wiadomosciami na ten temat !

Awatar użytkownika
driv
Trampkarz
Trampkarz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: driv » 22 kwie 2006, 23:33

hmmm ... ja ta niewiem o ty nic zabardzo ale wiem że kiedyś kibice AS Romy mieli na flagach podczas meczu sfastyki itp.

Awatar użytkownika
Tomi
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomi » 22 kwie 2006, 23:41

po 1 primo nie wiem czy to dobry dział na taki temat
Nie wiem czemu ale to głównie włoskie kluby(ich fani)mają poglądy faszystowskie czy komunistyczne,z czym jest to zwiazane ??

Awatar użytkownika
Tomasz.
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomasz. » 22 kwie 2006, 23:50

Z przeszłością. Kibice chcą jakoś poprostu mieć konkurencyjne poglądy dla tych wyznawanych przez kibiców rywalizującego klubu. Na meczach Lazio - Livorno w sektorze fanów Lazio powiewają flagi ze swastykami, na sektorze Livorno również powiewają, ale z czerwonymi gwiazdami symbolizującymi komunizm.

Awatar użytkownika
maestro
Podwójne standardy
Reputacja: 174
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maestro » 23 kwie 2006, 0:25

Tomasz. pisze:Kibice chcą jakoś poprostu mieć konkurencyjne poglądy dla tych wyznawanych przez kibiców rywalizującego klubu
Szczerze, to jest to najgłupszy powód, jaki słyszałem :lol:

Być może ze względu na historię, bo przecież faszyzm narodził się właśnie we Włoszech.
lukas70 pisze:klubów piłkarskich które utożsamiają sie z ideologiami politycznymi
lukas70 pisze:Lazio to klub faszystowski
lukas70 pisze:inne kluby które utożsamiają sie z ideologiami
To z Lazio, podchodzi pod WP :P
Przede wszystkim, żaden klub nie utożsamia się z ideologiami politycznymi, a już na pewno faszystowskimi :roll: Dlatego zmieniam temat, a nazwanie drużyny 'klubem faszystowskim' będzie karane WP. Mówimy tylko i wyłącznie, o wyłamujących się, zazwyczaj niewielkich, grupach kibiców, które dość otwarcie okazują swoje poglądy, za co z resztą kluby są surowo karane ;) We Włoszech, przewijają się nazwy takich klubów jak Livorno, Lazio czy Roma. Zazwyczaj, są to pojedyncze przypadki. Najsłynniejszym chyba piłkarskim faszystą, jest piłkarz Lazio Paolo Di Canio, który radość po strzeleniu gola, okazuje w taki sposób, jak na zdjęciu ;) za co z resztą był kilkakrotnie zawieszony. Ten gest kieruje do grupy włoskich faszystów, kibicujących Lazio. To wypowiedź Di Canio, bodajże z grudnia:

- Jestem faszystą, a nie rasistą. Pozdrawiam kibiców ręką ponieważ jest to pozdrowienie jednego "camerata" do innych "camerati". Nie zamierzam takim gestem inicjować przemocy ani nienawiści rasowej - powiedział piłkarz używając określenia członków ruchu faszystowskiego kierowanego przez Benito Mussoliniego

Obrazek

Nie orientuję się za bardzo, jak jest w innych ligach europejskich ;)

lukas70
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: lukas70 » 23 kwie 2006, 0:31

własnie ja tez nie wiem jak jest w innych ligach ! ale z tego co slyszalem to fani CSKA sofia w bułgarii tez sa faszystami oraz w Rosji sa takie przypadki ale nie pamietam ktory klub , ktoryś z moskwy :lol: ! jesli ktos wie niech napisze :))

Awatar użytkownika
RzuR
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RzuR » 23 kwie 2006, 1:56

maestro...wybacz...co prawda łączą nas bialo-czarne barwy,ale nie moge sobie odmowic(nawet za cene obiecanego WP :D :D :D :D :D :D :D ) oskarzenia cie o lekka nieznajomosc tematu...by nie powiedziec "powazna" nieznajomosc tematu...

przede wszsytkim:mowienie ze SS Lazio Roma jest,jak to którytś z przedmowcow(jestem zbyt "leniwy" by sprawdzic ktory..;) napisał-"faszystowskim'jest faktynicze duzym naduzyciem...jednakze-pisanie

maestro:
Mówimy tylko i wyłącznie, o wyłamujących się, zazwyczaj niewielkich, grupach kibiców
takich rzeczy,jest po prostu TOTALNA BZDURA..by nie powiedziec-HEREZJĄ...
to nie są "niewielkie grupy" Źą..to są powazne ilosci ludzi,w dodatku-dokladnie wiedzących z jaką polityczną ideologią się utozsamiają...

przede wszystkim-by zrozumiec politczne zapatrywaniaw przypadku Rzymskich druzyn,trzeba miec pogląd na temat logistycznego rozmieszczenia kibicow obu klubow w Wiecznym Miescie...
przede wszystkim-kibice Lazio,to przede wszystkim prosci,pracujacy ludzie z szeroko pojetych "przedmiesc" Rzymu...nazwa mowi sama za siebie-Lazio=Lacjum,upraszczajac,to cos takiego jak np.Malopolska,Slask-generanie,kraina geograficzna...
coz-w Polsce trudno sobie wyobrazic przedmiescia prawie 6 milionowego miasta,ale zapewniam-jest to w pizdu przestrzeni i niejedna dzielnica wlasnie do takich przedmiesc nalezy...sa to na ogol ludzie podatni tzw."populistycznym"pogladom,do ktorych ruchy faszystowskie we Wloszech naleza(trzeba jednak podkreslic ze tam,maja zupelnie inny
wydzwiek niz u nas,vide Mlodziez Wszechpolska i inni lysi zamieszkujacy nasza piekna nadwislanska kraine...)
Roma natomiast-to klub z CENTRO STORICO-centrum Rzymu jako takiego..do jego kibicow naleza ludzie z poglafdmi lewicowymi(ktore rowniez-w odroznieniu do Polski nie kojarza sie tylko z ludzmi pokroju Kwasniewskiego czy innego Urbana..to raczej srodowiska tzw."inteligneckie")bardziej "liberalnymi"-cokolwiek by to nie znaczylo we Wloskim wydaniu..

mowienie ze kluby,a raczej dokladnie KIBICE KTORZY TE KLUBY DE FACTO TWORZA niezwiazane sa we WLoszech z zadnymim polotycznymi wplywami swiadczy o solidnej nieznajomosci tematu...

pozdrawiam,licze na szybkie WP czy co tam qrwa:)

ps....za wszelakie literowki(ktorych po pobieznym przejzrzeniu naliczulem niemalo)najmociej przepraszam...jestem delikatnie naczaskany...mam nadzieje ze post jako taki jest w miare zrozumialy..

Awatar użytkownika
Krzysztof Jarzyna
Lowelas
Lowelas

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Krzysztof Jarzyna » 23 kwie 2006, 2:22

1. Przenosze temat do "Piłka na świecie" bo mysle, ze tamten dzial nie byl najbardziej trafiony.

2. Zdaje sobie sprawe, ze temat mimo, ze moze byc ciekawy, jest dosc "zapalny" ;) Kazda proba obrazenia innego klubu, czy tez klotnia spowoduje (oprocz kar ;) ) zamkniecie tematu. Tak wiec zostawiamy na probe. Licze, na dojrzalosc i odpowiedzialnosc wypowiadajacacych sie, czyli na racjonalna dyskusje poparta argumentami. A nuz sie okaze, ze jednak mamy userow na poziomie ;)

3. Nie ma 3.

Awatar użytkownika
maestro
Podwójne standardy
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maestro » 23 kwie 2006, 3:06

Przedstawiłeś mi poglądy wg. rozmieszczenia geograficznego we Włoszech, oskarżając mnie o nieznajomość tematu. Looz, przyznam, że moja wiedza na temat podziałów politycznych we Włoszech jest powierzchowna, ale o tym, co się dzieje na stadionach, jako kibic, jakieś pojęcie mam ;) Myślę, że troche niesłusznie oskarżyłeś mnie o tak "poważną" nieznajomość tematu ;) Czy z tą niewiedzą, miałeś na myśli zdanie:
RzuR pisze:Mówimy tylko i wyłącznie, o wyłamujących się, zazwyczaj niewielkich, grupach kibiców
Być może sposób, w jaki sformułowałem to zdanie, jest troszke mylący. Nawet, jeśli większość kibiców np. Lazio reprezentuje poglądy faszystowskie, to na stadionach, widoczne są niewielkie grupy takich kibiców, którzy okazują te poglądy, wywieszają flagi itp. (Dlaczego tak uważam?? W dalszej części mojej wypowiedzi napiszę dlaczego) Takie zachowanie nie ma miejsca w każdej kolejce, w każdym meczu Lazio czy Romy. Jak jest w danych regionach, to już inna sprawa, ale mówimy o stadionach i tym się kierowałem.
RzuR pisze:to są powazne ilosci ludzi,w dodatku-dokladnie wiedzących z jaką polityczną ideologią się utozsamiają...
W żaden sposób tego nie podważam, ale mówiąc 'niewielkie grupy' miałem na myśli kibiców, którzy okazują swoje poglądy na stadionie (bo o tym była mowa), Ty natomiast, nieco uogólniłeś. Normalną sprawą jest, że takie poglądy są reprezentowane przez spore grupy ludzi, są różne organizacje itd... Na stadionach natomiast, kibice nie mogą tego okazywać, gdyż jest to zabronione i karane, kluby z tym walczą, a wyłamują się nieliczne grupy kibiców.
mowienie ze kluby,a raczej dokladnie KIBICE KTORZY TE KLUBY DE FACTO TWORZA niezwiazane sa we WLoszech z zadnymim polotycznymi wplywami swiadczy o solidnej nieznajomosci tematu...
Wytłuszczone zdanie, nieco nie pasuje do tego tematu. Nie wiem za bardzo co sugerujesz... To, że w regionie ludzie kierują się danymi poglądami, to nie znaczy, że klub też jest faszystowski... Z tego co się orientuję, to we Włoszech faszyzm jest zakazany :> (popraw mnie jeśli się mylę) więc klub nie może oficjalnie reprezentować takich poglądów i nie może ich w żaden sposób wspierać. Kluby walczą z wszelkimi objawami faszyzmu na stadionach, gdyż są za to karane, więc IMHO pisanie 'jaki kibic- taki klub' jest z deka nie na miejscu ;) Dlatego uważam, że nazwanie jakiegoś klubu faszystowskim, jest obraźliwe. Czasem trzeba oddzielać 'kibiców' od klubów, podobnie jak z rasizmem czy chuligaństwem. Nie można nazwać klubu rasistowskim, jeśli jego kibice zaczną obrażać czarnoskórego piłkarza z przeciwnej drużyny, gdyż w takich sytuacjach, klub nie ma większego wpływu na to, co robią kibice.

A pod WP można jedynie podciągnąć kilka niecenzuralnych wyrazów, na przyszłość uważaj z tym ;)
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
RzuR
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RzuR » 23 kwie 2006, 10:14

witaj maestro

widze ze warto pociagnac temat,bo zdaje sie ciekawy a i uczestnicy dyskusji trzymaja poziom(czyli w sumie ja i ty?) :)
roznimy sie chyba nieco w pojeciu slowa KLUB i to zdaje sie moze utrudniac dalsza dyskusje...przedstawie Ci moj punkt widzenia-jezeli chodzi o mnie to dla mnie przede wszystkim-tworza go K I B I C E..bo czyz mozna powiedziec ze tworza go pilkarze?przyklady przywiazania do klubowych barw mozna w Europie wyliczyc na palcach jednej reki...podobnie jest z dzialaczami-raz sa a raz ich nie ma(szczegolnie w Polsce..)a wiec tu jest meritum..dla mnie klub=kibice i przez to automatycznie staje sie on tozsamy z wyznawanymi przez niego pogldami...oczywiscie-nie kazdy przychodzacy na trybuny Lazio jest faszysta,ani tez nie kibic Livorno musi miec poglady lewicowe ale mozna napisac ze raczej na meczach Livorno nie zawisnie nigdy swastyka a na meczu Lazio-podobizna Che..wiec kluby,a raczej-kibice tworzacy spolecznosc tego klubu maja okreslone zapatrywania-i to podtrzymuje...
kibice nie mogą tego okazywać, gdyż jest to zabronione i karane, kluby z tym walczą, a wyłamują się nieliczne grupy kibiców.
dokladnie...wiec jesliby potraktowac temat doslownie-faszyzm na stadionach,to byloby to zjawisko raczej marginalne(a przynajmniej tak wygladajace w TV),tak jednak nie jest-na "waznych politycznie" meczach,zawsze dosc dobitnie okazywana wzajemna niechec(baaardzo subtelnie napisane jak na to co dzieje sie w okolicach Olimpico[notabene znajdujacego sie w zasiegu dzielnic zwiazanych silnie z Lazio..]przy okazji derbow)i zwiazane jest to z okazywaniem pogladow przez cale grupy kibicow..
Z tego co się orientuję, to we Włoszech faszyzm jest zakazany
oczywiscie ze jest...jednak tam ma specyficzny,wloski odcien ten faszyzm-kojarzy sie Wlochom troszeczke inaczej niz nam tutaj-to temat rzeka,ale by go zobrazowac powiem tylko ze trudno sobie wyobrazic zeby w Niemczech wnuczka Hitlera mogla w tak swobodny sposob wychwalac go jak robi to Alessandra Mussolini w przypadku swojego dziadka we Wloszech..powiem Ci tylko ze gdy jeszcze nie wiedzialem nic o tym jak to jest z tym wloskim wydaniem faszyzmu,to piorunujace wrazenie zrobil na mnie stojacy przy jednej z glownych dróg komunikacyjnych samotny obelisk pokaznych rozmiarow z napisem DUCE...

lukas70
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: lukas70 » 23 kwie 2006, 10:21

widzę ze dyskusja toczy sie tylko o klubach wloskich !!! Czy moze ktoś wie o innych przypadkach utozsamiania sie kibicow jakiejs druzyny z faszyzmem badz inna ideologia !? Prosze pisac jak ktos wie a najlepiej jak ktos ma powklejac jakies zdjecia ! Ja mam np. kibiców CSKA Sofia : Obrazek

Awatar użytkownika
Marq
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marq » 23 kwie 2006, 10:32

widzę ze dyskusja toczy sie tylko o klubach wloskich !!! Czy moze ktoś wie o innych przypadkach utozsamiania sie kibicow jakiejs druzyny z faszyzmem badz inna ideologia
Działo się też w Hiszpanii coś. Bodajże kibice Saragossy "obrzucali" Eto'o hasłami rasistowskimi i innymi wyzwiskami.
A co do faszyzmu to kojarzy mi się z Lazio. Faszyzm narodził się we Włoszech i dokładnie w Rzymie więc nie dziwie się że jest tam jeszcze sporo zwolenników Mussoliniego.

Awatar użytkownika
RzuR
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RzuR » 23 kwie 2006, 10:38

ano tak-kluby z Europy Wsch.to dosc powazny bastion stadionowego faszyzmu..a w zwiazku z tym ze jak wszyskto,tak rowniez stadionowy monitoring jest 1000 lat za murzynami,wiec takie obrazki sa stosunkowo czeste...

ciekawie natomiast przedstawia sie lista klubow lewicowych-a czasem wrecz antynazistowskich

najbardziej znanym przykladem jest niemiecki FC St.Pauli(od razu jak slysze te nazwe to az prosi sie aby wypowiedziec ich okrzyk "Nazi out!" :) a w Polsce-z tego co pamietam ciekawa,wrecz punkowa ekipa pojawiala sie swego czasu na Piascie,teraz chybaa to sie wszystko pozmienialo,bo swast znowu w Gleiwtz przybywa jak grzybow po deszczu :/
na pewno sztandarowym polskim przykladem klubu z lewicowymi tradycjami jest "czerwone" Zaglebie,chyba najmocniejsza tego typu ekipa..swoja droga zastanawiajace ze ich przyjaciolom ze Stolycy dumnie prezocym sie za flaga "better dead then red" niespecjalnie to przeszkadza.. :/
swego czasu prezna antyfaszystowska ekipa mogl sie pochwalic Lech,mial chyba nawet jakis uklad w tym temacie z Fc St Pauli(ale tu sobie glowy nie dam uciac i przepraszam od razu jesli naplotlem jakies herezje..)

Awatar użytkownika
maestro
Podwójne standardy
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maestro » 23 kwie 2006, 14:46

RzuR pisze:widze ze warto pociagnac temat,bo zdaje sie ciekawy a i uczestnicy dyskusji trzymaja poziom(czyli w sumie ja i ty?) Smile
roznimy sie chyba nieco w pojeciu slowa KLUB i to zdaje sie moze utrudniac dalsza dyskusje...przedstawie Ci moj punkt widzenia-jezeli chodzi o mnie to dla mnie przede wszystkim-tworza go K I B I C E..bo czyz mozna powiedziec ze tworza go pilkarze?przyklady przywiazania do klubowych barw mozna w Europie wyliczyc na palcach jednej reki...podobnie jest z dzialaczami-raz sa a raz ich nie ma(szczegolnie w Polsce..)a wiec tu jest meritum..dla mnie klub=kibice i przez to automatycznie staje sie on tozsamy z wyznawanymi przez niego pogldami...oczywiscie-nie kazdy przychodzacy na trybuny Lazio jest faszysta,ani tez nie kibic Livorno musi miec poglady lewicowe ale mozna napisac ze raczej na meczach Livorno nie zawisnie nigdy swastyka a na meczu Lazio-podobizna Che..wiec kluby,a raczej-kibice tworzacy spolecznosc tego klubu maja okreslone zapatrywania-i to podtrzymuje...
Dokładnie, tu nasze zdania się troszke różnią, w pojmowaniu słowa KLUB. Rozumiem co masz na myśli, ale nie mogę się do końca z Tobą zgodzić. Klub tworzą kibice, spoko, ale nie można tego 'przypasować' do każdej sytuacji (faszyzm, rasizm, chuligaństwo itp). Uważam, że nie można postrzegać klubu, czy też utożsamiać go z ideologiamy faszystowskimi, tylko dlatego, że mniejsza lub większa grupa kibiców głosi takie poglądy. Powtorzę się niestety, ale w dalszym ciągu podtrzymuję swoje argumenty, których nie obaliłeś ;) Faszyzm jest zakazany i klub (nie kibice) nie może wspierać faszyzmu, toteż nazwanie klubu (jako spółki, organizacji, piłkarzy, działaczy- ludzi, którzy w klubie pracują) faszystowskim, jest moim zdaniem obraźliwe i chyba żaden klub nie życzyłby sobie tego ;) Tym bardziej, że we Włoszech panuje ustrój demokratyczny. Wspomniałem już, że sytuacja podobnie ma się z np. z rasizmem. Przyznam, że Twoj punkt widzenia jest dosyć ciekawy, ale i troche zaskakujący dla mnie ;) jednak od tego jest forum :twisted: Pozdro! :)

Awatar użytkownika
Dżokere
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dżokere » 24 kwie 2006, 1:04

Z pewnością należy dodać kibiców Atletico Bilbao i Realu Sociedad którzy reprezentują Baskijskie podziemie narodowe.

Dodatkowo w zespole z Bilbao nie grał nigdy żaden piłkarz urodzony poza granicami kraju Basków , a w RSSS --żaden Hiszpan urodzony poza Baskonią... :D

A we Włoszech myślę, że kibice Perugii to niestety rasiści...
Świadczą o tym gwizdy na swoich czarnoskórych zawodników, których w czasie gry w Serie A w klubie było bardzo dużo. Dziś nie gra tam ani jeden murzyn...No ale Perugia gra już w 3 lidze : :(

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”