Post Wyświetl pojedynczy post autor: lukas70 » 22 kwie 2006, 22:11
lukas70
Post Wyświetl pojedynczy post autor: driv » 22 kwie 2006, 23:33
driv

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomi » 22 kwie 2006, 23:41
Tomi
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomasz. » 22 kwie 2006, 23:50
Tomasz.
Post Wyświetl pojedynczy post autor: maestro » 23 kwie 2006, 0:25
Szczerze, to jest to najgłupszy powód, jaki słyszałemTomasz. pisze:Kibice chcą jakoś poprostu mieć konkurencyjne poglądy dla tych wyznawanych przez kibiców rywalizującego klubu
lukas70 pisze:klubów piłkarskich które utożsamiają sie z ideologiami politycznymi
lukas70 pisze:Lazio to klub faszystowski
To z Lazio, podchodzi pod WPlukas70 pisze:inne kluby które utożsamiają sie z ideologiami

maestro
Post Wyświetl pojedynczy post autor: lukas70 » 23 kwie 2006, 0:31
lukas70

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RzuR » 23 kwie 2006, 1:56
takich rzeczy,jest po prostu TOTALNA BZDURA..by nie powiedziec-HEREZJĄ...Mówimy tylko i wyłącznie, o wyłamujących się, zazwyczaj niewielkich, grupach kibiców
RzuR

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Krzysztof Jarzyna » 23 kwie 2006, 2:22
Krzysztof Jarzyna
Post Wyświetl pojedynczy post autor: maestro » 23 kwie 2006, 3:06
Być może sposób, w jaki sformułowałem to zdanie, jest troszke mylący. Nawet, jeśli większość kibiców np. Lazio reprezentuje poglądy faszystowskie, to na stadionach, widoczne są niewielkie grupy takich kibiców, którzy okazują te poglądy, wywieszają flagi itp. (Dlaczego tak uważam?? W dalszej części mojej wypowiedzi napiszę dlaczego) Takie zachowanie nie ma miejsca w każdej kolejce, w każdym meczu Lazio czy Romy. Jak jest w danych regionach, to już inna sprawa, ale mówimy o stadionach i tym się kierowałem.RzuR pisze:Mówimy tylko i wyłącznie, o wyłamujących się, zazwyczaj niewielkich, grupach kibiców
W żaden sposób tego nie podważam, ale mówiąc 'niewielkie grupy' miałem na myśli kibiców, którzy okazują swoje poglądy na stadionie (bo o tym była mowa), Ty natomiast, nieco uogólniłeś. Normalną sprawą jest, że takie poglądy są reprezentowane przez spore grupy ludzi, są różne organizacje itd... Na stadionach natomiast, kibice nie mogą tego okazywać, gdyż jest to zabronione i karane, kluby z tym walczą, a wyłamują się nieliczne grupy kibiców.RzuR pisze:to są powazne ilosci ludzi,w dodatku-dokladnie wiedzących z jaką polityczną ideologią się utozsamiają...
Wytłuszczone zdanie, nieco nie pasuje do tego tematu. Nie wiem za bardzo co sugerujesz... To, że w regionie ludzie kierują się danymi poglądami, to nie znaczy, że klub też jest faszystowski... Z tego co się orientuję, to we Włoszech faszyzm jest zakazanymowienie ze kluby,a raczej dokladnie KIBICE KTORZY TE KLUBY DE FACTO TWORZA niezwiazane sa we WLoszech z zadnymim polotycznymi wplywami swiadczy o solidnej nieznajomosci tematu...
maestro

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RzuR » 23 kwie 2006, 10:14
dokladnie...wiec jesliby potraktowac temat doslownie-faszyzm na stadionach,to byloby to zjawisko raczej marginalne(a przynajmniej tak wygladajace w TV),tak jednak nie jest-na "waznych politycznie" meczach,zawsze dosc dobitnie okazywana wzajemna niechec(baaardzo subtelnie napisane jak na to co dzieje sie w okolicach Olimpico[notabene znajdujacego sie w zasiegu dzielnic zwiazanych silnie z Lazio..]przy okazji derbow)i zwiazane jest to z okazywaniem pogladow przez cale grupy kibicow..kibice nie mogą tego okazywać, gdyż jest to zabronione i karane, kluby z tym walczą, a wyłamują się nieliczne grupy kibiców.
oczywiscie ze jest...jednak tam ma specyficzny,wloski odcien ten faszyzm-kojarzy sie Wlochom troszeczke inaczej niz nam tutaj-to temat rzeka,ale by go zobrazowac powiem tylko ze trudno sobie wyobrazic zeby w Niemczech wnuczka Hitlera mogla w tak swobodny sposob wychwalac go jak robi to Alessandra Mussolini w przypadku swojego dziadka we Wloszech..powiem Ci tylko ze gdy jeszcze nie wiedzialem nic o tym jak to jest z tym wloskim wydaniem faszyzmu,to piorunujace wrazenie zrobil na mnie stojacy przy jednej z glownych dróg komunikacyjnych samotny obelisk pokaznych rozmiarow z napisem DUCE...Z tego co się orientuję, to we Włoszech faszyzm jest zakazany
RzuR
Post Wyświetl pojedynczy post autor: lukas70 » 23 kwie 2006, 10:21

lukas70
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marq » 23 kwie 2006, 10:32
Działo się też w Hiszpanii coś. Bodajże kibice Saragossy "obrzucali" Eto'o hasłami rasistowskimi i innymi wyzwiskami.widzę ze dyskusja toczy sie tylko o klubach wloskich !!! Czy moze ktoś wie o innych przypadkach utozsamiania sie kibicow jakiejs druzyny z faszyzmem badz inna ideologia
Marq

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RzuR » 23 kwie 2006, 10:38
RzuR
Post Wyświetl pojedynczy post autor: maestro » 23 kwie 2006, 14:46
Dokładnie, tu nasze zdania się troszke różnią, w pojmowaniu słowa KLUB. Rozumiem co masz na myśli, ale nie mogę się do końca z Tobą zgodzić. Klub tworzą kibice, spoko, ale nie można tego 'przypasować' do każdej sytuacji (faszyzm, rasizm, chuligaństwo itp). Uważam, że nie można postrzegać klubu, czy też utożsamiać go z ideologiamy faszystowskimi, tylko dlatego, że mniejsza lub większa grupa kibiców głosi takie poglądy. Powtorzę się niestety, ale w dalszym ciągu podtrzymuję swoje argumenty, których nie obaliłeśRzuR pisze:widze ze warto pociagnac temat,bo zdaje sie ciekawy a i uczestnicy dyskusji trzymaja poziom(czyli w sumie ja i ty?) Smile
roznimy sie chyba nieco w pojeciu slowa KLUB i to zdaje sie moze utrudniac dalsza dyskusje...przedstawie Ci moj punkt widzenia-jezeli chodzi o mnie to dla mnie przede wszystkim-tworza go K I B I C E..bo czyz mozna powiedziec ze tworza go pilkarze?przyklady przywiazania do klubowych barw mozna w Europie wyliczyc na palcach jednej reki...podobnie jest z dzialaczami-raz sa a raz ich nie ma(szczegolnie w Polsce..)a wiec tu jest meritum..dla mnie klub=kibice i przez to automatycznie staje sie on tozsamy z wyznawanymi przez niego pogldami...oczywiscie-nie kazdy przychodzacy na trybuny Lazio jest faszysta,ani tez nie kibic Livorno musi miec poglady lewicowe ale mozna napisac ze raczej na meczach Livorno nie zawisnie nigdy swastyka a na meczu Lazio-podobizna Che..wiec kluby,a raczej-kibice tworzacy spolecznosc tego klubu maja okreslone zapatrywania-i to podtrzymuje...
maestro
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dżokere » 24 kwie 2006, 1:04
Dżokere
Wróć do „Piłka nożna na świecie”
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
Zasady ochrony danych osobowych | Regulamin
Administracja, zarządzanie i wsparcie graficzne forum: pawel.studio