Mieli byc gwiazdami...

Awatar użytkownika
Loczek
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 2

Post autor: Loczek » 18 kwie 2006, 16:06

Przeanalizujmy tok rozumowania Corinthiansa :
W tym temacie nie ma zbyt dużej różnicy w stwierdzeniach 'marnuje się', czy 'gra słabo'. Z obu stwierdzeń można wywnioskować, że piłkarz, o którym mowa nie jest gwiazdą.
Bierzemy pod uwagę dwa czasowniki :
a) marnować się
b) grać słabo

W podpunkcie ,, a " mamy stwierdzenie . Sformuowanie to, skierowane w stronę zawodnika kopiącego piłkę znaczy tyle, iż jego gra stoi na wysokim poziomie a klub, w którym występuje jest słaby . Skoro zawodnik się marnuje, to oznacza, że poziom jaki prezentuje jest zbyt wysoki na klub w którym występuje. W większym klubie zrobiłby większą karierę, gdyż dorównywałby poziomem innym kolegom z boiska .

W podpunkcie ,, b " mamy zasadniczą uwagę skierowaną w umiejętności zawodnika - a wręcz podważanie wrodzonych zdolności ( bądź nabytych - jak kto woli ) . Konotacja do słowa ,, słabo " to :
- beznadziejnie
- tragicznie
- fatalnie
- okropnie
Zawodnik, który gra ,, słabo " jest to forma negatywna .

Jeśli zsumować obydwie wypowiedzi mamy namacalny dowód na to, że są sprzeczne logicznie, a ich wartość semantyczna równa się zero .

Idźmy dalej :
Adu gra w klubie, w którym się wychował, nie zdązył jeszcze wyjechać do Europy. Czy jeżeli w takim Manchesterze Utd., każdy wychowanek wg Ciebie marnuje się? Chyba tak, bo skoro Adu się marnuję, to i każdy, kto jeszcze nie trafił do lepszego klubu się marnuję.
Skoro analogicznie do pierwszego podpunktu dwa sformuowania ,, marnuje się " i ,, gra słabo " są identyczne, to jak stwierdzić wiarygodność wypowiadanych słów w tym cytacie ( chodzi mi o Amerykanina ) .
Owszem, Adu w odniesieniu do Argentyńczyka to inna generacja zawodnika, ale porównanie było jak najbardziej trafne. Dlaczego? Już wyjaśniam :

Anders D'Alessandro gra słabo i marnuje się w Wolfsburgu .
Freddy Adu gra bardzo dobrze i marnuje się w DC United.

Reasumując - słowa ,, marnuje się" i ,, marnuje się " tworzą tę samą wartość merytoryczną i nadają ten sam sens zdaniu . A więc w sensie logicznym są zgodne z obowiązującymi prawami gramatyki i fleksji .
Cieszę się. Znudziło mi się udowadnianie komuś, że zawodnik, który od 1,5 roku nie gra w kadrze, w ciągu trzech sezonów w klubie strzelił 8 goli, dwa lata temu był w jedenastce kolejki i przenosi się do słabszego klubu nie jest gwiazdą.
W swoich wypowiedziach nie miałem na celu uzmysłowienie, iż Argentyńczyk jest gwiazdą . Przedmiotem moich dywagacji i rozmyślań było ukazanie D'Alessandro jako piłkarza z potencjałem, który obojętnie w jakim klubie gra, jest wyróżniającą się postacią . Wszelkie próby użycia kolokwializmów skierowanych w moją stronę ( ,, pieprzyć" - przyp. red. ) są tylko dowodem na prymitywizm usera wypisującego podopne fanaberie.

Wróć do „Piłka nożna na świecie”