AC Milan (zbiorczy)(cz.2)

Awatar użytkownika
Bernabeu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1772

AC Milan (zbiorczy)(cz.2)

Post autor: Bernabeu » 03 lip 2024, 19:39

Z tym scoutingiem to już pisałem w temacie Realu kiedyś - i miałem w sumie wspomnieć przy tej wyliczance w temacie Manchesteru - że w tych czołowych klubach to trochę jest tak, że tak na oko to musisz mieć po prostu fajną strukturę klubu od doły do góry, tj. bazę scoutingową, chief scouta, jakąś filozofię klubu i dobrego dyrektora sportowego. Potem można pisać, że ojej, Real może wziąć każdego - ale United czy Barcelona to dalej top piramidy, a polityka transferowa jest jaka jest w ich przypadku. Taki Calafat (ten chief scout Realu) robi za boga, ale w innych okolicznościach pewnie by był nikim. Co nie znaczy, że nie jest dobry. W innej skali tak pewnie wszędzie to działa. Więc poza dziwnymi przykładami to ja tam wierzę, że klub jak United miał na oku prawie wszystkie top talenty i bym z tego nie żartował (muszą mieć ich na oku, lol), tylko to nic nie znaczy, bo jak wyżej, tam nie było żadnej filozofii budowania składu: potem taki Monchi robił za boga w Sevilli, objął Romę i po sezonie był do wywalenia - mówimy o wielkich korporacjach, wiadomo, że jeden człowiek tego nie ogarnia, co najwyżej może wytaczać drogę i firmować to swoją twarzą.

Jak to działa w Milanie to wiadomo, umiarkowanie mnie interesuje i nie mam wiedzy w tym temacie. Milan był z boku bardzo fajnym projektem, bo z młodych utalentowanych ziutków na dorobku robił (w jakiejś tam skali) gwiazdy. Realnie ciężko było nie kibicować (wielki klub fajną politykę wracający na swoje miejsce).

Wróć do „Włochy”