No i co w związku z tym, że znasz taki przypadek Panie kuratorze społeczny, skoro ten tryb stosowany jest wyjątkowo. Zwykle tego typu sprawy trafiają z aktem oskarżenia do wydziałów karnych i są rozpoznawane w normalnym trybie na podstawie kpk. I o ile mogę się zgodzić z tym, że tego typu sprawy zdarzają się rzadko, o tyle efekty postulowanego przez was zaostrzenia sankcji bardzo dobrze widać na gruncie art. 59 ust 2 przeciwdziałania narkomanii, to jest udzielanie małoletnim w celu osiągnięcia korzyści majątkowej środków odurzających oraz substancji psychotropowych. Otóż ten przepis ustanawia zbrodnie, to jest takie przestępstwo, w którym startujemy od lat 3. A sprawy typu 17, 18 czy tam 19 latek udzielił swojemu 17 letniemu koledze marihuanę już do takich unikalnych spraw nie należą. I w tym wypadku trzeba się gimnastykować. Zresztą jako kurator powinieneś znać kodeks karny i wiedzieć, że w stosunku do osoby która popełniła przestępstwo p - ko wolności seksualnej przy spełnieniu pewnych dodatkowych przesłanek może orzec pobyt w zakładzie psychiatrycznym, a zatem są środki umożliwiające trzymanie takiego typa w nieskończoność w psychiatryku (jako że psychiatryki są niedofinansowane to kończy się zwykle wówczas gdy typ poczuje się lepiej), czy w świetle takich środków kara od 2 do 12 lat nie jest wystarczająca ?Sluchaj jestem kuratorem społecznym i prowadze nadzór w stosunku do 20 latka ktory kiedys tam przespal sie ze swoja wtedy 14 letnia dziewczyna. Wiec ns twoje pytanie odpowiem tak, sady orzekają takie wyroki/postanowienia. Wiec nadal uwazam ze argumemt nietrafiony. Juz pomijam fakt ze tego typu sprawy wychodzą bardzo rzadko, bo ofiara musi powiadomić organy scigania o sprawie a w przypadku kiedy stosunek byl dobrowolny rzadko zglaszanie tego ma miejsce. Dla mnie tez przestępstwa selaualne powinny byc surowiej karane.