Primera Division (La Liga)

Bakan
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 42

Primera Division (La Liga)

Post autor: Bakan » 23 lut 2020, 23:41

sickstick pisze:
23 lut 2020, 21:09
Bakan pisze:
23 lut 2020, 14:56
Casillas- Carlos, Puyol, Ramos, Alves- Busquets, Iniesta, Zidane- Cristiano, Ronaldo, Messi
Marcelo za Roberto Carlosa, Xavi za Busquetsa, Modric za Zidane i Ronaldinho za Ronaldo Luisa Nazario. Do ery Galacticos podchodzę z dużym sentymentem, ale mimo wszystko byli oni jedną wielką sportową klapą i uważam że wyżej należy cenić tych, którzy osiągnęli większe sukcesy (przy podobnych osiągach indywidualnych).
Dla wyjaśnienia. Nie uważam że Modric był lepszym piłkarzem od Zidana i gdybym miał wybrać światową jedenastkę wszech czasów ostatnich 30. lat, to Francuz byłby zdecydowanie ponad Chorwatem. Jednak w samym Realu uważam że Modric zrobił więcej od Zidana.
Wszystko zależy od klucza jaki przyjmiesz.

Marcelo wygrał więcej z Realem ale gablota Roberto Carlos jest niemal równie pokaźna (3 x LM i 4 x La Liga) i dla mnie to najlepszy LO jakiego widziałem. Poza tym w przeciwieństwie do Marcelo wicemistrz i mistrz świata poza Real wychodząc.

Busquets vs Xavi nie brałem pod uwagę bo to inna pozycja. Jeśli ktokolwiek miałby rywalizować z Sergio to Makelele, Redondo lub Casemiro ale Hiszpan to nie dość, że mega utytułowany piłkarz to jeszcze ktoś kto zrewolucjonizował grę na pozycji DMa.

Jeśli patrzeć typowo na osiągi z Realem/Barcą to Zidane’a faktycznie powinno nie być bo zarówno Modric jak i Xavi wypadają tu lepiej. Finalnie chyba wstawiłbym ostatecznie Hiszpana za gablotę z Barcą plus to co zrobił z reprezentacją Hiszpanii 2 x Euro + MŚ.

Ronaldo to nie tylko Real ale też kosmiczny sezon w Barcy. Moim zdaniem to najlepszy środkowy napastnik w historii piłki. Dwukrotny triumfator ZP. Pisząc z pamięci to chyba jedyna postać poza Cristiano i Messim, która zdobyła statuetkę więcej niż raz.

Wróć do „Hiszpania”