Naturalna pozycja Lingarda to 10-tka. U nas bardzo rzadko tam grywa, ale podobnie jest z Matą, który przecież skalą talentu bije Anglika na głowę. Jeśli więc Mata ma stać się tylko i wyłącznie rezerwowym i w jego miejsce ma być ściągniety James to oznacza jedno - Kolumbijczyk będzie występował na skrzydle. Czyli sytuacja, o której pisałem wcześniej - sprowadzamy gwiazdę na pozycję, na której sama nie czuje się najlepiej, zgodnie z filozofią "kupmy gwiazdę bo jest dostępna".Carbon pisze: Toż to on odkąd sięgam pamięcią, to grał u nas na prawej stronie. Mata jako jedyny jest gotowy u nas grać na wysokim poziomie jako "10", ale trzeba też przyznać, że w niektórych meczach znikał na tej pozycji. I wydaje mi się, że Mourinho będzie z niego powoli robił rezerwowego, stąd starania o Jamesa.
Czytasz co w ogóle się do Ciebie pisze ?
James a za nim Pogba i Herrera to proszenie się o kłopoty albo ograniczenie Pogby do granic możliwości. Przecież my mogliśmy grać już niejeden raz w tym sezonie, z klasyczną 10-tką, a jakoś i tak w zdecydowanej większości przypadków stawiamy na jakiegoś defensywnie usposobionego pomocnika (Carras, Fells).
A ja muszę wspominać o roli Rooneya w zepsole? hmm? On przecież regularnie grzeje ławę! Nawet w derbach prędzej wprowadzono na plac TFM niż Angola.
Sprawa jest jasna. Obok Pogby musi być ktoś kto zapieprza do pressingu, najlepiej od pola karnego do pola karnego oraz ktoś ubezpieczający tyły, najlepiej IMO jeśli potrafi wyprowadzić piłkę od obrońców i regulować tempo gry. Wtedy mamy najlepiej zbalansowaną druga ligę. Zostają wtedy 3 miejsca w ataku. Osobiście widziałbym tam Rashforda, Martiala i Griezmana jako trio, które ma sporo swobody i czesto wymienia się pozycjami.
Dla Jamesa nie ma miejsca. Na pewno nie jeśli chcemy najlepiej wykorzystać jego potencjał i przy okazji nie ograniczać innych.