Praca - Strona 2

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
Loczek
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Loczek » 08 maja 2008, 7:56

Mam pytanie - ma ktoś z was założoną działalność gospodarczą ?
Bo dostałem propozycję otwarcia własnej działalności, ale pracować mam nadal w branży.

Awatar użytkownika
kaczy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 466

Re: Praca

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kaczy » 16 lis 2009, 22:30

Póki co jestem w Technikum Morskim na kierunku mechanika-okrętowa.
Po szkole chciałbym iść na studia w tym kierunku na akademię morską w Gdyni, albo Szczecinie.
Pod koniec miesiąca idę na praktyki w rodzimej firmie PŻB.
Generalnie za 14 dni jako praktykant powinienem zarobić 400 Euro, jednak całą kasę przytula nasza szkoła i potem trzeba jeszcze podania pisać żeby łaskawie zwrócili koszty dojazdu pociągiem (wyłącznie 2 klasą).
Robota jest fajna i ciężka, jednak na dłuższą metę nikt jej nie poleca. Może zapodam cytacik z pewnej stronki
Decydując się na pracę w siłowni trzeba wiedzieć w jak ciężkich i niebezpiecznych warunkach przyjdzie nam pracować. Niestety nikt nie będzie tu chodził w białym kombinezonie i spisywał wartości z wskaźników i jedynie ograniczał się do pokręcenia zaworem. Przy okrojonej załodze pracujemy wszyscy w każdej działce remontując, konserwując urządzenia i utrzymując ruch siłowni. Wszystko to w gorączce która często przekracza ponad 40 stopni, hałasie, wibracjach, smrodzie i podczas przechyłów. Po pracy zazwyczaj człowiek czuje się jak "koń po westernie", jest spocony i brudny. Dobrze jak trafimy na nowy statek to zaoszczędzimy trochę zdrowia nie wdychając spalin i wyziewów ze zbiorników lub zęz.
źródło : http://www.full-ahead.net/Silownia/Prac ... l_masz.htm

Trzeba przyznać że przynajmniej kasiorka z tego wszystkiego jest elegancka. Chief przy dobrych lotach może mieć nawet 10 kafli zagranicznej waluty miesięcznie.
Pracujesz np. 3 miesiące a potem 3 kolejne odpoczywasz w domu też jest dobrym układem

Zarzucę wam kilka fotek z pierwszego rejsu który mialem w Lipcu.

Wnętrze kajuty

Obrazek

Wszystkie grodzie są zabezpieczane hydraulicznymi drzwiami wodoszczelnymi (takimi jak w titanicu podczas sceny sceny topienia). Ponoć jakiś oficer zapomniał się i zmiażdżyło mu rękę tak konkretnie że musiał być wzywany helikopter z SARu.

Obrazek

To jest wirówkarnia, miejsce gorsze niż piekło. Panuje tu temp. około 50 stopni więc sami sobie wyobrażacie jak ciężko spędzić tam wachtę.

Obrazek

To jest agregat prądotwórczy. Podczas gdy statek jest na postoju i prądnica nie pobiera energii z wału, ten mniejszy silniczek chodzi cały czas i zaopatrza statek w prąd.

Obrazek

Bunkrowanie, inaczej mówiąc tankowanie statku z bunkierki (innej jednostki do tego przeznaczonej)

Obrazek

Nasza 'łódka' ;)

Obrazek

Piękne wybrzeże Bornholmu :D

Obrazek
Obrazek

Skoro był Bornholm to nie mogłem darować sobie wypadu na Kopenhagę

Obrazek

A skoro Kopenhaga, to musiał być stadion :) (Parken National Stadium)
Teoretycznie był zamknięty i wstępu na niego nie było, jednak pokręciłem się wokół i jakieś drzwi były otwarte ... trochę labiryntów i ku mojemu zdziwieniu wszedłem tunelem dla piłkarzy :lol:

Obrazek

Mam nadzieję że fajnie to wygląda. JAk widać przy wielu nieprzyjemnościach jest też sporo plusów. Można min. pozwiedzac i godnie zarobić.

Piszcie co o tym wszystkim sądzicie, i zadawajcie pytania. W miarę możliwości postaram się na wszystkie odpowiedzieć :D

Awatar użytkownika
Asteniu
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Asteniu » 17 lis 2009, 10:23

Ja na Twoim miejscu jak najbardziej szedł bym w tym kierunku. Wiadomo praca w cholerę ciężka, ale kasa z tego może być niewyobrażalnie wielka. U siebie w mieście mam typka który właśnie skończył AM w Gdyni właśnie coś kierunek mechanika - okrętowa (czy coś w tym stylu). Teraz pływa sobie po świecie i robi jako wsparcie techniczne na statkach, czyli robi w siłowni. Jak pływał w okolicy Afryki (oczywiście wiadomo z jakim ryzykiem to się łączy) to zarabiał 350 euro na godzinę !!! Wiem, bo widziałem jego kontrakt do podpisania, a on i tak nie do końca był zadowolony, bo chciał początkowo 450 euro. Pracował (tak przynajmniej wychodziło z kontraktu) 10 godzin dziennie, czyli miał 3500 tys euro na dzień !!! Była to kwota bez podatku, ale i tak w cholerę kasy. Teraz jego życie wygląda tak, że pływa 4-6 tyg, a następnie na 8-10 wraca sobie do domu i dziennie w barach zostawia parę setek, wypijając przynajmniej jedną butelkę Chivas Regal'a.

Robota przerąbana, jednak za taką kasę warto się poświęcić.

Awatar użytkownika
KajoFC
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 60

Post Wyświetl pojedynczy post autor: KajoFC » 17 lis 2009, 11:37

Fajny temat :)

Ja po zakończeniu szkoły (liceum) od razu wyjechałem na wyspy , pracowałem pierwa na budowie potem w firmie która zajmowała się dostarczaniem kaset telewizyjnych do różnych telewizji jak np. Channel 4 czy iTV. Niestety ze względu na stan zdrowia (wątroba :x ) musiałem wrócić do ojczyzny podjąć leczenie. Obecnie poszukuje sobie jakiejś pracy i jednocześnie ucze się na Technika Informatyka zaocznie bo dzięki temu będe mógł dostać kilka ciekawych certyfikatów jak np. z Microsoftu i Novella. Po zakończeniu nauki znowu planuję wyjechać do UK znaleść sobie jakąś ciekawą pracę dla IT i dalej zdobywać wiedze w tym właśnie kierunku i podnośić kwalifikację.

Awatar użytkownika
szura
Skład B
Skład B
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: szura » 17 lis 2009, 17:07

Technika Informatyka zaocznie bo dzięki temu będe mógł dostać kilka ciekawych certyfikatów jak np. z Microsoftu i Novella.
niech zgadnę.. TEB Edukacja? :D

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 01 sty 2016, 22:35

Znacie może jakąś księgową? Może być też księgowy :). Ważne ;p.

Mam zagwostkę z rozliczeniem się z Urzędem Skarbowym. 10 miesięcy na umowie o pracę, ale za ostatnie 5 tygodni wypłata przez serwis freelancerski. Serwis pobrał swoją prowizję i odprowadził od niej podatek w USA (też z mojej kasy, ale to tak na marginesie :lol:). Przy czym działalność gospodarczą zakładam dopiero od stycznia, czyli to zrobiliśmy bez żadnych zobowiązań... Czytałem na ten temat szczątkowe informacje w necie i żeby odprowadzić od tego podatek musiałbym przedstawić sformalizowaną podstawę dla wynagrodzenia, czyli prawdopodobnie stworzyć samodzielnie umowę-zlecenie po polsku i po angielsku (bo firma w Ameryce), z czego firma jeszcze dodatkowo musiałaby zapłacić ubezpieczenia itp.

Kwota jest wyższa niż kwota wolna od podatku, (chociaż to nie ma znaczenia bo do rocznego oświadczenia idzie też umowa o pracę), ale niższa niż niezgłaszalna darowizna z trzeciej grupy podatkowej. Szczerze wątpię by serwis pośredniczący wysyłał do polskiej skarbówki informacje o zarobku.

Gdybym mógł, to poszedłbym po prostu do kasy i wpłacił 18% naszemu wspaniałemu państwu, ale zrobienie tego w sposób prawidłowy (czyli do końca nie wiadomo jaki) może mnie narazić na dużo większe nieprzyjemności.

I teraz przejdę do mojego pytania - czy mogę sobie wypłacić pieniądze bezpośrednio na konto albo przez paypala jak w przypadku bukmachera i po prostu olać fiskusa?

I od razu pytanie - czy ktoś ma działalność gospodarczą? Jakieś rady na początek?

Awatar użytkownika
Rojiblanco
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2275

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rojiblanco » 01 sty 2016, 22:39

Oj petru, petru...

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 01 sty 2016, 22:40

Przecież [k****] nie wciskam kredytu we frankach, tylko wyjątkowo chce być uczciwy.

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2159
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 01 sty 2016, 22:49

petru pisze: Czytałem na ten temat szczątkowe informacje w necie i żeby odprowadzić od tego podatek musiałbym przedstawić sformalizowaną podstawę dla wynagrodzenia, czyli prawdopodobnie stworzyć samodzielnie umowę-zlecenie po polsku i po angielsku (bo firma w Ameryce), z czego firma jeszcze dodatkowo musiałaby zapłacić ubezpieczenia itp.
A nie możesz im po prostu rachunku wystawić? Nie wiem czy to jeszcze funkcjonuje, ale jak dawniej bawiłam się w programy partnerskie, wystawiałam im rachunek za swoją usługę [za 'przestrzeń reklamową' chyba dokładnie] i nie było problemu.

Awatar użytkownika
kaczy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 466

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kaczy » 01 sty 2016, 22:57

petru pisze:I od razu pytanie - czy ktoś ma działalność gospodarczą? Jakieś rady na początek?
Jestem współwłaścicielem sklepu. Takim człowiekiem 'słupem'. Dostałem nip i regon, i podobno w księgowości rozliczają mi PIT.
I teraz pizda zbita, bo jeśli rozliczam się w Polsce nie mogę zataić dochodów z zagranicy. Tak więc jak się kiedyś mną zainteresują, to będę musiał wiać gdzieś na Maltę czy Bahamy. (nie wiem po jakiego grzyba się tym chwalę)

A z tego co napisałeś to mało co zrozumiałem, i szczerze to mdli mnie jak słucham takich tematów. Gdybym bym był na ty, z panem księgowym to postarałbym się Ci pomóc, ale oni pewnie też mają swoją cenę. O przewałach już nie wspominając.

Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1375
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 02 sty 2016, 0:06

petru zainteresuj się spółką z.o.o. - za minimum 5 koła rocznie na koncie firmy masz święty spokój...

Awatar użytkownika
j1mmy
30+
30+
Reputacja: 772

Post Wyświetl pojedynczy post autor: j1mmy » 02 sty 2016, 7:38

spółka z o.o. to słaby pomysł ze względu na podwójne opodatkowanie raz płacispo datek jako spółka , 2 płacisz podatek jak spólką wypłacasz sobie kasę. Co do twojej sytuacji tak naprawdę musiałbyś mieć umowę o dzieło i na jej podstawie odprowadzić podatki

Awatar użytkownika
Rojiblanco
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2275

Praca

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rojiblanco » 11 maja 2016, 0:50

Zna ktoś temat wynajmu terenu od miasta pod postawienie jakiejś budy?

Awatar użytkownika
rekinho
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 958

Praca

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rekinho » 11 maja 2016, 1:03

ja wpadłem tylko napisać, że pracowanie jest dla biedaków, nie polecam

Awatar użytkownika
Rojiblanco
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki