Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 08 kwie 2026, 1:26
Chlopaczek
Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 09 kwie 2026, 11:31
dias
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 09 kwie 2026, 12:09
Pelna zgoda.

Chlopaczek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 09 kwie 2026, 12:45

Kluchman
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 09 kwie 2026, 13:28
Chatgpt tez odpowie dobrze ale musisz dodac mu instrukcje.

To tez jest ciekawy temat nad ktorym mozemy sie pochylic. Niektorzy badacze (na przyklad Penrose) uwazaja ze dopoki AI czegos samo nie wymysli to nie ma mowy o inteligencji. Generalnie dla mnie w wielu punktach AI dziala w podobny (takze wadliwy) sposob co prawdziwi inteligentni (podobno) ludzie.Kluchman pisze: ↑09 kwie 2026, 12:45Są ograniczenia i pewnie Skynet czy wysłanie połowy społeczeństwa na bezrobocie w tej dekadzie nam nie grozi. Konkretne zastosowania a inteligencja ogólna i autonomia funkcjonowania to trochę inne rzeczy. Ale pod względem użyteczności również ten ChatGPT 5 i jemu podobne to są już bardzo wartościowe narzędzia
Chlopaczek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 09 kwie 2026, 13:47
Mozesz rozwinac ? Korzystam z czata glownie w takich celach wlasnie, zamiast przebijac sie przez linki w googlu, majac tez swiadomosci, ze nie mozna zawierzac calkowicie temu modelowi.Chlopaczek pisze: ↑09 kwie 2026, 13:28To pokazuje ze uzywanie AI jak tradycyjnej wyszukiwarki czesto mija sie z celem
Enjo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 09 kwie 2026, 14:00
+1. Też głównie używam jako wyszukiwanie info + porównywarka z funkcją tabelki uwzględniającej to co mnie interesuje.Enjo pisze: ↑09 kwie 2026, 13:47Mozesz rozwinac ? Korzystam z czata glownie w takich celach wlasnie, zamiast przebijac sie przez linki w googlu, majac tez swiadomosci, ze nie mozna zawierzac calkowicie temu modelowi.Chlopaczek pisze: ↑09 kwie 2026, 13:28To pokazuje ze uzywanie AI jak tradycyjnej wyszukiwarki czesto mija sie z celem
Mr.Chris

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 09 kwie 2026, 14:09
Eyesmon
Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 09 kwie 2026, 14:12
Alternatywna wizja świata końcówki XIX wieku. Państwo polskie próbuje znów zaistnieć na mapie. W ostatnich latach zdobywa coraz więcej terenów. Wszystko to w dużej mierze zasługa Marii Skłodowskiej, która nigdy nie wyjechała do Francji, lecz pozostając na terenach polskich i bazując na dziełach polskich alchemików, opracowała metodę pozyskiwania energii z ludzkiej krwi.Chlopaczek pisze: ↑09 kwie 2026, 13:28Niektorzy badacze (na przyklad Penrose) uwazaja ze dopoki AI czegos samo nie wymysli to nie ma mowy o inteligencji.
venomik
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 09 kwie 2026, 14:13
Modele AI jezeli na nich tego nie wymusisz nie aktualizuja swojej bazy. Jezeli pytasz o w miare biezace wydarzenie to najpewniej otrzymasz nieaktualna informacje.

To jest troche pytanie o to czym jest inteligencja i jak poznac ze to juz swiadome myslenie a nie tylko generowanie najbardziej prawdopodobnej w danym kontekscie odpowiedzi na podstawie wgranych danych.venomik pisze: ↑09 kwie 2026, 14:12Ale jak tak postawimy sprawę to kiedy ktos tworzy cos od zera? Pisarz nie tworzy w próżni - swoje już przeczytal, obejrzał, odwzorowuje też to, co widzi na tym świecie. Muzyk podobnie.
A nawet jak już znajdziemy osoby, które tworzą cos od zera - to i tak ich interakcja z światem będzie się opierała głównie na zwykłych rozmowach, oglądaniu czegoś, itp.
Więc chyba nie ma co deprecjonować AI, że nie jest prawdziwą inteligencją, bo przecież ma ograniczenie: nie zrobi tego co ułamek ludzi robi przez ułamek swojego życia.
Chlopaczek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 09 kwie 2026, 16:41
Pamiętam jak kiedyś ChatGPT na jakieś kontrowersyjne pytanie odnośnie Trumpa i wojny na Ukrainie nie chciał mi odpowiedzieć, ponieważ ma bazę do 2023r i od tej pory nie może zdobywać nowych danych. Upierał się nawet jak pisałem, że dzień wcześniej z nim rozmawiałem o bieżącym wydarzeniu. Ba. Mówił, że nie może nic zrobić, chociaż na telefonie go zapytałem o wydarzenie z tego samego dnia i na nie odpowiedział znając szczegóły, a ja mu wkleiłem jego odpowiedźChlopaczek pisze: ↑09 kwie 2026, 14:13Sam przyznaje ze baze ma do sierpnia ubieglego roku. Dobrze miec tego swiadomosc.
Mr.Chris

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 09 kwie 2026, 17:42
Problem trochę w tym, że nie mamy jednej powszechnie akceptowanej i uniwersalnej definicji inteligencji. To samo można powiedzieć o metodach jej weryfikacji. Podsuwane ludziom testy Mensy modele językowe już raczej rozwiązują, więc z tej perspektywy moglibyśmy uznać je za inteligentne.Chlopaczek pisze: ↑09 kwie 2026, 13:28Niektorzy badacze (na przyklad Penrose) uwazaja ze dopoki AI czegos samo nie wymysli to nie ma mowy o inteligencji.
Kluchman
Post Wyświetl pojedynczy post autor: j1mmy » 09 kwie 2026, 18:52
j1mmy
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 09 kwie 2026, 20:05
Mnie ten temat niezbyt zajmuje bo dla mnie AI to przede wszystkim na obecnym etapie narzedzie. Slowa Penrosea podalem bardziej jako ciekawostke.Kluchman pisze: ↑09 kwie 2026, 17:42Problem trochę w tym, że nie mamy jednej powszechnie akceptowanej i uniwersalnej definicji inteligencji. To samo można powiedzieć o metodach jej weryfikacji. Podsuwane ludziom testy Mensy modele językowe już raczej rozwiązują, więc z tej perspektywy moglibyśmy uznać je za inteligentne.
Chlopaczek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 09 kwie 2026, 22:40
Kluchman
Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
Zasady ochrony danych osobowych | Regulamin
Administracja, zarządzanie i wsparcie graficzne forum: pawel.studio