Polityka za granicą - Strona 502

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Za kim jesteś?

Zełeński
12
60%
Putin/Trump
8
40%
Awatar użytkownika
MothToAFlame
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 132

Polityka za granicą

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MothToAFlame » 01 mar 2026, 20:48

Mr.Chris pisze:
01 mar 2026, 20:44
Sęk w tym, że tam miliony ludzi chcą zmiany ustroju i mają już dość tego co się dzieje. Tu nie trzeba zmieniać ich punktu widzenia, ponieważ ich punkt widzenia zmienił się już dawno temu. Nie mają jednak podejścia do władzy ze względu na brak realnych wyborów i bardzo opresyjną władzę nie znoszącą słowa sprzeciwu.
Wybacz, sprostuje, ja osobiscie nie pisalem o tzw "szarej masie", pisalem o parti i ludziach rzadzacych.Ja rowniez jestem za zniesieniem opresyjnej wladzy tyle ze wlasnie teraz ta wladza sie dzieli, i Ci ktorzy uwazaja ze USA be moga sie obudzic nie na dzwiek budzika tylko FAB-a i o tym pisalem.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1776
Kibicuję: Manchester United

Polityka za granicą

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 01 mar 2026, 21:13

MothToAFlame pisze:
01 mar 2026, 20:48
Mr.Chris pisze:
01 mar 2026, 20:44
Sęk w tym, że tam miliony ludzi chcą zmiany ustroju i mają już dość tego co się dzieje. Tu nie trzeba zmieniać ich punktu widzenia, ponieważ ich punkt widzenia zmienił się już dawno temu. Nie mają jednak podejścia do władzy ze względu na brak realnych wyborów i bardzo opresyjną władzę nie znoszącą słowa sprzeciwu.
Wybacz, sprostuje, ja osobiscie nie pisalem o tzw "szarej masie", pisalem o parti i ludziach rzadzacych.Ja rowniez jestem za zniesieniem opresyjnej wladzy tyle ze wlasnie teraz ta wladza sie dzieli, i Ci ktorzy uwazaja ze USA be moga sie obudzic nie na dzwiek budzika tylko FAB-a i o tym pisalem.
No tak, ale w pewnym momencie ci którym nie przeszkadza sen z potencjalnie zmienionym alarmem zaczną się wykruszać. Z każdym dniem konfliktu będzie więcej takich, którzy wolą się spokojnie wyspać i budować siłę kraju w oparciu o handel i ludzki potencjał, a nie zamordyzm i broń jądrową. Przy czym tak jak wspominałem parę postów temu, tutaj i tak największym problemem są Strażnicy Rewolucji. Ich trzeba wytępić, ponieważ to oni nie dopuszczają ludzi do głosu. Jak zaczną im znikać przywódcy, jak zaczną im topnieć zapasy amunicji, jak zaczną im się wykruszać żołnierze, to nie będzie komu "pilnować" ulic. Wtedy dumni Persowie, którzy nie są terrorystami, będą mogli cokolwiek zdziałać w kierunku zmiany ustroju.

Awatar użytkownika
MothToAFlame
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Polityka za granicą

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MothToAFlame » 01 mar 2026, 21:24

Mr.Chris pisze:
01 mar 2026, 21:13
No tak, ale w pewnym momencie ci którym nie przeszkadza sen z potencjalnie zmienionym alarmem zaczną się wykruszać. Z każdym dniem konfliktu będzie więcej takich, którzy wolą się spokojnie wyspać i budować siłę kraju w oparciu o handel i ludzki potencjał, a nie zamordyzm i broń jądrową. Przy czym tak jak wspominałem parę postów temu, tutaj i tak największym problemem są Strażnicy Rewolucji. Ich trzeba wytępić, ponieważ to oni nie dopuszczają ludzi do głosu. Jak zaczną im znikać przywódcy, jak zaczną im topnieć zapasy amunicji, jak zaczną im się wykruszać żołnierze, to nie będzie komu "pilnować" ulic. Wtedy dumni Persowie, którzy nie są terrorystami, będą mogli cokolwiek zdziałać w kierunku zmiany ustroju.
Zaczna sie wykruszac albo zrobia z nich meczennikow co na bliskim (dalekim tazke) wschodzie moze miec nieoczekiwane konsekwencje. To nie ten temat i miejsce ale uwierz mi na slowo, albo nie, ludzie na bliskim wschodzie maja tendencje do popadanie ze skrajnosci w skrajnosc lub zmieniaja opinie jak choragiweki na wietrze.Fakt ktorego doswiadczylem personalnie, nie opinia. Zycze im (tym normalnym) jak najlepiej , niestety obawiam sie ze nie tedy droga.

Zdajesz sobie sprawe ze wytepienie Straznikow Rewolucji to w zasadzie Afganistan v2?

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda

Polityka za granicą

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 01 mar 2026, 21:35

MothToAFlame pisze:
01 mar 2026, 21:24
Zaczna sie wykruszac albo zrobia z nich meczennikow co na bliskim (dalekim tazke) wschodzie moze miec nieoczekiwane konsekwencje. To nie ten temat i miejsce ale uwierz mi na slowo, albo nie, ludzie na bliskim wschodzie maja tendencje do popadanie ze skrajnosci w skrajnosc lub zmieniaja opinie jak choragiweki na wietrze.Fakt ktorego doswiadczylem personalnie, nie opinia. Zycze im (tym normalnym) jak najlepiej , niestety obawiam sie ze nie tedy droga.
Nie znam ich aż tak dobrze, więc muszę wierzyć na słowo. Chociaż trudno mi sobie wyobrazić to, że nagle rzucą chęć wolności, to jednak nie są zwykłe plemiona jak u Arabów, ale naród z bogatą historią.
MothToAFlame pisze:
01 mar 2026, 21:24
Zdajesz sobie sprawe ze wytepienie Straznikow Rewolucji to w zasadzie Afganistan v2?
Dopiero teraz zdałem sobie sprawę, że Iran ma niewiele większą gęstość zaludnienia niż Afganistan. Myślę jednak, że Persowie to dużo wyższy poziom organizacji, kultury oraz wykształcenia niż Afganistan i będą w stanie dużo łatwiej się zorganizować - chociaż nie ukrywam, że łatwo nie będzie.

Awatar użytkownika
MothToAFlame
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Polityka za granicą

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MothToAFlame » 01 mar 2026, 21:45

Mr.Chris pisze:
01 mar 2026, 21:35
Nie znam ich aż tak dobrze, więc muszę wierzyć na słowo. Chociaż trudno mi sobie wyobrazić to, że nagle rzucą chęć wolności, to jednak nie są zwykłe plemiona jak u Arabów, ale naród z bogatą historią.
Tu sie zgadzam, tyle ze perspektywa marchweki na juz, moze wygrac z perspektywa wiekszej marchewki na przestrzeni lat.
Mr.Chris pisze:
01 mar 2026, 21:35
Dopiero teraz zdałem sobie sprawę, że Iran ma niewiele większą gęstość zaludnienia niż Afganistan. Myślę jednak, że Persowie to dużo wyższy poziom organizacji, kultury oraz wykształcenia niż Afganistan i będą w stanie dużo łatwiej się zorganizować - chociaż nie ukrywam, że łatwo nie będzie.
Zdecydowanie narod bardziej swiatly i z wyszym IQ, jednak historia ktora oni dosc dobrze pamietaja moze tutaj przewazyc.

No nic, pozyjemy zobaczymy. Jak sie jakies ciekawe watki w sprzecie militarnym albo taktyce pojawia to zdecydowanie sie odezwe, geopolityka to nie moj konik wiec sie zamkne zanim palne jakies glupstwo ;)

Awatar użytkownika
Przema
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 793

Polityka za granicą

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 03 mar 2026, 8:15

Ładnie się Amerykanie wkopali. Wygląda na to że świadomie zostali wciągnięci w tą interwencję przez Izrael. W obliczu rosnących ataków na kraje sąsiadujące, zwłaszcza Katar i ZEA to już wiadomo że USA poniosą tego największe koszty albo pomogą w obronie albo poniosą koszty wizerunkowe - wszystko zależy od tego jak długo Iran będzie zdolny do wysyłania swoich rakiet a chyba zapasy nie zostały odpowiednio oszacowane przez wywiad. Izrael łagodnie uśmiechnięty bo wychodzi na tym bałaganie najlepiej. W każdym razie w najbliższym czasie nie planowałbym zwiedzania w Dubaju. Ciekawe co z wyścigami f1 które w kwietniu mają się tam odbyć, ponoć federacja wdraża już plan awaryjny i grand prix mogą zostać przeniesione. Nobel się oddala…

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator
Reputacja: 3573

Polityka za granicą

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 03 mar 2026, 8:18

Ale USA jest samo sobie winne, że traktują Izrael jak swój 51. stan.

Awatar użytkownika
sci
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2789

Polityka za granicą

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sci » 03 mar 2026, 8:19

Raczej odwrotnie. Icki traktują US&A jako swoje

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator

Polityka za granicą

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 03 mar 2026, 8:26

W tej relacji jedni i drudzy są siebie warci. USA chce zachować wpływy w regionie a Izrael "swoje" terytorium.

Awatar użytkownika
Przema
Kapitan
Kapitan

Polityka za granicą

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 03 mar 2026, 8:31

Na tym polega polityka.

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator

Polityka za granicą

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 03 mar 2026, 8:35

Pewnie że tak. Tak samo to, że na jedne kraje za prowadzenie działań wojennych nakłada się sankcje ekonomiczne, kulturowe itd. a na inne nie. Gorzej jeśli zwykli ludzie stosują takie wybiórcze myślenie.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda

Polityka za granicą

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 03 mar 2026, 9:05

matt_ pisze:
03 mar 2026, 8:35
Pewnie że tak. Tak samo to, że na jedne kraje za prowadzenie działań wojennych nakłada się sankcje ekonomiczne, kulturowe itd. a na inne nie. Gorzej jeśli zwykli ludzie stosują takie wybiórcze myślenie.
Widzę, że dalej nie widzisz różnicy pomiędzy krajem chcącym po prostu się rozwijać i przeżyć, a krajami promującymi terroryzm. Gdyby nie Iran, to Izrael by nie miał nawet połowy problemów z organizacjami typu Hamas, bo albo by ich po prostu nie było z powodu braku finansowania albo by co najwyżej atakowali włóczniami i oszczepami.

USA natomiast musi tam trzymać względny porządek, żeby mieć wpływ na przepływ ropy. Nie są światowym mocarstwem tylko dzięki rodzimemu przemysłowi. Żeby ten porządek trzymać, muszą mieć stabilny przyczółek z ludźmi i względnie podobnych wartościach, którym bliżej do świata zachodniego niż arabskiego. To jest dla nich bezcenne.

Awatar użytkownika
Przema
Kapitan
Kapitan

Polityka za granicą

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 03 mar 2026, 9:16

Mr.Chris pisze:
03 mar 2026, 9:05
cącym po prostu się rozwijać i przeżyć, a krajami promującymi terroryzm.
To bardzo duże uproszczenie.
Jak już głębiej sięgnąć do historii to myślę że więcej na sumieniu mają Anglosasi a Izrael oberwał jako ich kluczowy partner w regionie.
Iran to jest gotowy przepis na wojnę domowa, tak wtedy jak i teraz.
Na zachodzie inaczej się na to patrzy ale tam niekoniecznie całe społeczeństwo chce iść w kierunku zachodnim, zresztą to był jeden z powodów rewolucji.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda

Polityka za granicą

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 03 mar 2026, 9:20

Przema pisze:
03 mar 2026, 9:16
Jak już głębiej sięgnąć do historii
Jak już głębiej sięgnąć do historii, to i Polska jest brutalnym agresorem ;) mówię o czasach nowożytnych, o ładzie światowym ustalonym po II WW.

Awatar użytkownika
Keres
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1413
Kibicuję: FC Barcelona

Polityka za granicą

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Keres » 03 mar 2026, 9:26

Paliwo w hurcie 42 gr w górę.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”