Książki - recenzje - Strona 143

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
MothToAFlame
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 144

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MothToAFlame » 07 mar 2026, 21:49

"Metode czarnej skrzynki" i "Wszystko co chcesz wiedziec o wszechswiecie" przeczytalem i posiadam w swojej regalowej bibliotece. Metode szczerze polecam kazdemu, bardzo dobra jesli nie genialna ksiazka. Wsiaklem i w dwa wieczory przeczytalem.
Natomiast Wszystko co chesz wiedziec o wszechswiecie jest zabawne i prosto w punkt ale jesli ktos sie interesuja tematem fizyki, wszechswiata czy matematyki to zbyt wiele nowego sie z tej ksiazki nie dowie. Takie, przyjemne humorstyczne wprowadzenie do tematu.

Awatar użytkownika
Keres
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1427
Kibicuję: FC Barcelona

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Keres » 12 mar 2026, 19:17

futbolowa pisze:
19 sty 2026, 15:56
Keres pisze:
19 sty 2026, 13:58
Postanowiłem zatem rozstrzygnąć spór @futbolowa i @Chlopaczek, o to czy Magiczne lata są książką godną polecenia.
Doskonale! Czekamy więc 😁
Skończyłem ostatnio i na pewno jest mi bliżej do futbolowej niz Chlopaczka. Książka jest długa - 650 stron i nieraz wydawało mi się, że za dużo tego, bo chciałem więcej śledztwa w sprawie morderstwa, a tymczasem czytamy kolejne przygody Cory'ego, co po przeczytaniu książki uważam, że było... super. Przeniesienie się w świat dwunastolatka, na dodatek w latach 60., na dodatek w Stanach, ehh jakie to wszystko zostało osadzone w pięknym klimacie. Książka mocno sentymentalna, oj mocno. A ostatni rozdział jak Cory wraca po latach do Zephyr to już kumulacja - no prawie się popłakałem. :P Szybki przeskok od zakończenia sprawy morderstwa do dorosłości głównego bohatera dał do myślenia nad szybko biegnącym czasem. Ludzie, ja sam dopiero miałem 12 lat, rodzice byli młodzi, praca w polu której nie znosiłem... A tu czterdziestka niedługo.

Nie zachwycam się tą pozycją tak jak futbolowa, bo te elementy fantastyki nie do końca mi podeszły, ale ode mnie mocne 8/10. Dzięki za polecenie, bo świetnie było się poczuć znów małym dzieckiem. :beer:

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2097
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 13 mar 2026, 13:03

Keres pisze:
12 mar 2026, 19:17
Nie zachwycam się tą pozycją tak jak futbolowa, bo te elementy fantastyki nie do końca mi podeszły, ale ode mnie mocne 8/10. Dzięki za polecenie, bo świetnie było się poczuć znów małym dzieckiem.
To jest właśnie ten efekt, za który tak pokochałam tę książkę :)

Dzięki za Twoje refleksje!

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1197

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 28 mar 2026, 9:48

GOŁOBORZE
Maciej Siembieda

Już dawno nie czytałem kryminału, jeszcze więcej dzieli mnie od kryminału, którego akcja osadzona jest w Polsce. Ale kryminału osadzonego w Polsce, tak dobrze napisanego i tak wciągającego nie czytałem chyba nigdy. Maciej Siembieda rozbił bank, bo z oparciu o historie ze swojego dzieciństwa, z regionu, w którym się wychował i nieco sztampową historię nienawiści pomiędzy dwiema rodzinami stworzył coś, co mocno wciąga, ma odpowiednie tempo akcji, a bohaterowie nie są czytelnikowi zupełnie obojętni (o każdym można powiedzieć, że jest "jakiś", że ma zbiór cech, które przykuwają uwagę, choć nie zawsze, a może nawet bardzo rzadko, są to cechy pozytywne).

Dużo historii regionu, trochę guseł i wierzeń ludowych. Fajne.

Jeśli lubicie kryminały - czytajcie. A dla tych co nie lubią czytać dłuższych komentarzy ocena: 8/10
Obrazek

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2245

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 28 mar 2026, 10:33

potwierdzam, bardzo fajnie ziomek pisze

jak nie czytales, to bierz od niego 'trylogie grecka' - katharsis, nemezis, kairos. w podobnym stylu nawiniete, nie wiem czy nie jeszcze lepsze, mnostwo watkow, postaci, lokacji, ale znowu wszystko sie swietnie zazebia plus specjalnosc siembiedy, czyli w fabule ciekawie wplatane sa postaci i zdarzenia historyczne

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Kontakt:

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 05 kwie 2026, 11:55

dias pisze:
28 mar 2026, 9:48
Jeśli lubicie kryminały - czytajcie.
Ja mam właśnie ochotę jakiś przeczytać, dzięki za polecajkę!

A tu moja najnowsza książka. Rzadko się chwalę premierami, ale ilustracje tutaj są tak ładne i tak klimatyczne, że nie umiem się nie zachwycać. Bardzo mi przypominają książki mojego dzieciństwa:

Obrazek

Froncik:

Obrazek

Awatar użytkownika
karollo89
Skład B
Skład B
Reputacja: 39

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: karollo89 » 05 kwie 2026, 13:27

Obrazek

;)

A tak poważnie, moja pierwsza myśl, gdy zobaczyłem zdjęcia, dotyczyła bardzo ładnych ilustracji. Widzę, że trochę książek masz już na koncie, czy idzie za tym sukces komercyjny i za te wszystkie tytuły sprezentowałaś sobie samochód klasy premium?

Awatar użytkownika
PietroBosman
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 851

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 05 kwie 2026, 16:57

futbolowa pisze:
05 kwie 2026, 11:55
dias pisze:
28 mar 2026, 9:48
Jeśli lubicie kryminały - czytajcie.
Ja mam właśnie ochotę jakiś przeczytać, dzięki za polecajkę!

A tu moja najnowsza książka. Rzadko się chwalę premierami, ale ilustracje tutaj są tak ładne i tak klimatyczne, że nie umiem się nie zachwycać. Bardzo mi przypominają książki mojego dzieciństwa:

Obrazek

Froncik:

Obrazek
Bardzo wysokie masz oceny:
https://lubimyczytac.pl/ksiazka/5230759 ... gia-natury

Zapisuję sobie tytuł -jako prezent dla chrzesniaczki będzie jak znalazł.

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Kontakt:

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 06 kwie 2026, 8:29

karollo89 pisze:
05 kwie 2026, 13:27
;)
Ej no weź, autorzy też tak pozują, hahah :D
karollo89 pisze:
05 kwie 2026, 13:27
A tak poważnie, moja pierwsza myśl, gdy zobaczyłem zdjęcia, dotyczyła bardzo ładnych ilustracji. Widzę, że trochę książek masz już na koncie, czy idzie za tym sukces komercyjny i za te wszystkie tytuły sprezentowałaś sobie samochód klasy premium?
Z książek – nie ma szans. Znam osobiście autorów z dużo większym dorobkiem – i Wy też te nazwiska kojarzycie – i niewielu z nich utrzymuje się z samej sprzedaży książek. U nas najwięcej zarabiają dystrybutorzy/pośrednicy. Autorzy niekiedy nawet nie mają %% od sprzedaży, a jedynie zapłatę z góry.

Ja najwięcej zarobiłam i zarabiam na swoich Dziennikach Wieloletnich (to takie notatniki z pytaniami na 5 lat) – na nich moi wydawcy zarobili ponad milion, a ja mam z tego tantiemy.
Drugie w kolejności są e-booki edukacyjne, które wydaję sama (szczególnie odkąd mamy na e-bookach VAT 5% zamiast 23) – tutaj mały % zabiera mi bramka płatności, ale reszta jest dla mnie.
PietroBosman pisze:
05 kwie 2026, 16:57
Zapisuję sobie tytuł -jako prezent dla chrzesniaczki będzie jak znalazł.
Miło, dzięki wielkie!

Co do ocen – skala jest nieduża, więc dobrze to wygląda :D Ale miałam kiedyś jedną „1” od typa, który rzekomo jest Andrzejem Pilipiukiem i pisał mi privy w chamskim tonie XD

Awatar użytkownika
j1mmy
30+
30+
Reputacja: 714

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: j1mmy » 06 kwie 2026, 11:01

futbolowa pisze:
06 kwie 2026, 8:29
Co do ocen – skala jest nieduża, więc dobrze to wygląda Ale miałam kiedyś jedną „1” od typa, który rzekomo jest Andrzejem Pilipiukiem i pisał mi privy w chamskim tonie XD
Jak pisał, że zamiast liści na drzewach wisieć będa komuniści to jest szansa iż to sam wielki bimbrownik.

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Kontakt:

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 06 kwie 2026, 19:20

j1mmy pisze:
06 kwie 2026, 11:01
Jak pisał, że zamiast liści na drzewach wisieć będa komuniści to jest szansa iż to sam wielki bimbrownik.
Nie, ale wiadomości brzmiały tak, że w sumie nie wykluczam, że to naprawdę on :mrgreen:

Awatar użytkownika
j1mmy
30+
30+
Reputacja: 714

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: j1mmy » 06 kwie 2026, 20:56

Aż mi się przypomniały dziady polskiej fantastyki.

Awatar użytkownika
1234
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1579

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 1234 » 12 kwie 2026, 22:10

Zna ktoś?
Czytaliście?

Mi to wpadło za free przypadkowo, ale postaram się przebrnąć na zasadzie - zrozumieć, a przynajmniej - poznać - co tam wrogowie knują :witam: :mrgreen:

Obrazek

Tkaczyński wydał to w 2005, o UE pisał już w latach 90. Profesorem jest od 2008.

Awatar użytkownika
PietroBosman
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 851

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » wczoraj, 21:46

1234 pisze:
12 kwie 2026, 22:10
Zna ktoś?
Czytaliście?

Mi to wpadło za free przypadkowo, ale postaram się przebrnąć na zasadzie - zrozumieć, a przynajmniej - poznać
Nie znam. Nie kojarzę w ogóle tego autora.
Jak przebrniesz to napisz czy miał jakieś ciekawe polityczne prognozy (jak piszesz , że to z 2005 roku)czy totalnie przestrzelił.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”