Mistrzostwa forum w szachach 2026 - Strona 14

Forumowe gry i zabawy, dział, w którym nie są naliczane posty.
Awatar użytkownika
FILIPPO828
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 152
Kibicuję: Neutralny kibic

Mistrzostwa forum w szachach 2026

Post Wyświetl pojedynczy post autor: FILIPPO828 » 12 maja 2026, 17:59

Leszek pisze:
12 maja 2026, 17:16
Podobno nasi finaliści są umówieni na dziś na 20-tą więc kto wie, może dziś poznamy Mistrza Forum 2026 albo chociaż rywalizacja zostanie napoczęta :wink:

Jako że obecna strona tematu ma 14 postów to akurat dam ten post teraz jako 15-ty by ewentualny wieczorny post z wynikami już otwierał nową stronę tematu :wink:

@gumi2006 @Samuraj @venomik @czubatka @FILIPPO828 @futbolowa @Mr.Chris @yedraz @Eyesmon @DDK @Cement @Mates
Leszek dwoisz się i troisz żeby turniej dobiegł końca naprawdę pełen szacun za organizację. Ale sam widzisz że to wszystko przeciąga się już kolejny miesiąc. W kolejnej edycji proponuję ustalić daty końcowe kolejnych rund. Kto będzie chętny to będzie grał.

Awatar użytkownika
Leszek
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 280

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 12 maja 2026, 18:49

FILIPPO828 pisze:
12 maja 2026, 17:59
Ale sam widzisz że to wszystko przeciąga się już kolejny miesiąc. W kolejnej edycji proponuję ustalić daty końcowe kolejnych rund. Kto będzie chętny to będzie grał.
Wiesz, tak naprawdę mieliśmy w całej tej edycji jedną poważną obsuwę na dużą skalę niestety. Notabene zresztą było to w czasie rywalizacji właśnie Matesa z Cementem, ale akurat nie mam na myśli teraz finału. Bo jeżeli dziś zagrają faktycznie finały to to będzie 2 dni po terminie więc naprawdę do zaakceptowania, naprawdę spoko. Mam na myśli naturalnie ten sławetny dwumecz Matesa z Cementem jeszcze z fazy grupowej. "Poślizg" tego dwumeczu był niestety najczarniejszym fragmentem trwającej edycji, ale dobra, obiecuję wrócić do tematu niebawem.

Ja mam kolego Filippo i tak w każdej edycji taki zwyczaj że na sam koniec, parę dni po finale piszę jeszcze posta podsumowującego całą edycję i zarazem zamykającego. Taki post na do widzenia :wink:

W tym roku też to naturalnie będzie miało miejsce i wtedy obiecuję wrócić do poruszonego przez Ciebie wątku. A póki co trzymajmy kciuki za rywalizację dwóch największych o tytuł :)

Awatar użytkownika
Cement
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2611
Kibicuję: Cementarnica 55 Skopje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cement » 12 maja 2026, 20:03

Leszek pisze:
12 maja 2026, 17:16
Podobno nasi finaliści są umówieni na dziś na 20-tą więc kto wie, może dziś poznamy Mistrza Forum 2026 albo chociaż rywalizacja zostanie napoczęta :wink:
W rzeczy samej, zaraz zaczynamy.

Awatar użytkownika
Cement
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2611
Kibicuję: Cementarnica 55 Skopje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cement » 12 maja 2026, 21:33

Do trzech razy sztuka, trzeci finał z rzędu i w końcu udało mi się wygrać. Rywalizacja z @Mates była wyrównana i do wyłonienia zwycięzcy potrzeba było trzech partii. Co ciekawe, biały kolor nie okazał się tym razem atutem, wszystkie partie padły łupem czarnych.

https://www.chess.com/game/live/168610249024
W pierwszej partii po nieco pasywnym z mojej strony debiucie uzyskałem przewagę wymiany, a kluczowym momentem okazały się widełki na hetmana i wieżę.

https://www.chess.com/game/live/168611230686
W drugiej partii Mates grając czarnymi zbudował przewagę pozycyjną i materialną dwóch pionów. Formalnie przegrałem na czas, ale sytuacja była już i tak beznadziejna - pasywne wieże zmuszone do blokowania wolnych czarnych pionów i odsłonięty król, porażka była kwestią czasu.

https://www.chess.com/game/live/168612231334
W trzeciej partii było blisko porażki, bo źle policzyłem wariant i skończyło się utratą figury. O losach meczu zadecydował błąd przeciwnika w ruchu 31. Mając przewagę dążyłem do wymiany hetmanów i uproszczenia pozycji, co ostatecznie się udało.

Dzięki za grę @Mates, no i Tobie @Leszek za organizację turnieju!

Awatar użytkownika
Leszek
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 12 maja 2026, 22:05

Dziękuje wam obu za rozegranie tych finałów. No faktycznie, same zwycięstwa czarnych, tak trochę odwrotnie do baraży ostatniej szansy w których 6 graczy rozegrała łącznie 5 partii i w każdej wygrały białe. Za to w wielkim finale dwaj pretendenci do tytułu rozegrali 3 partie i wszystkie padły łupem czarnych :wink:

CEMENT MISTRZEM FORUM W SZACHACH 2026!!!

Gratulacje!!! Faktycznie kręciłeś się w ścisłej czołówce przez praktycznie wszystkie edycje które tu prowadzę (może za wyjątkiem tej pierwszej w 2023 gdzie biorąc pod uwagę Twoje umiejętności odpadłeś dosyć wcześnie) i w końcu się doczekałeś złota :) Tak więc zapisujesz się w forumowej historii jako trzecia po Salasie i dwukrotnym mistrzu DDK osoba która sięgnęła po najwyższy laur :)

:brawo: :brawo: :brawo: :brawo:

Mates Tobie również bardzo gratuluje tego jak daleko zaszedłeś!! Debiutant w rozgrywkach, ukrywana we wcześniejszych latach potęga skoro w tej edycji wygrał grupę przed Cementem, zaszedł do finału, ostatecznie wicemistrz po porażce 1:2 w finałowej grze do 2 winów.

-----------------------------------------------------------------------------

Dziękuję wszystkim 9 graczom którzy wystartowali w tej edycji. Czyli w sumie dziękuję też sobie samemu bo też byłem w tej 9-ce :mrgreen:

Najpóźniej w weekend pojawi się mój post podsumowywujący i zamykający ostatecznie całą edycję.

@Cement @Mates @Samuraj @gumi2006 @venomik @czubatka @FILIPPO828 @futbolowa @DDK @Mr.Chris @yedraz @Eyesmon

Awatar użytkownika
Leszek
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 18 maja 2026, 0:20

Witam ponownie ekipę + obserwujących. Zgodnie z zapowiedzią przyszedł czas na tradycyjny post podsumowywujący i zamykający kolejną edycję. W teorii mój ostatni post w temacie na zamknięcie turnieju, ale w praktyce jeżeli ktoś zechce jeszcze ze mną podyskutować w niektórych kwestiach które poruszę w tym wpisie no to naturalnie będę odpisywał w ciągu najbliższych godzin i dni i temat jeszcze chwilę wówczas pożyje :wink:

O czym będzie w tym poście? Mały spis treści:

1. Jeszcze trochę o mistrzostwie Cementa, ogólnie wynikach i układzie sił na tym forum.
2. O tym co było negatywne w czasie turnieju i pomysły na przyszłość.
3. Podziękowanie i konkluzja końcowa.

No to lecimy, na początek:

1. Jeszcze trochę o mistrzostwie Cementa, ogólnie wynikach i układzie sił na tym forum.

Tak więc mistrzem został w tym roku Cement, co ciekawe właśnie nie któryś z trzech zwycięzców grup którzy jako pierwsi z automatu awansowali do Final Four tylko właśnie mistrzem ostatecznie został ten który musiał się przeciskać przez baraże ostatniej szansy które miały na celu wyłonienie tego czwartego do decydującej rozgrywki. Duży wpływ na to miał fakt że dwaj najlepsi gracze tego sezonu grali w tej samej grupie. A czemu to z kolei było możliwe? A no dlatego że Mates startował pierwszy raz na moich turniejach, nic o nim nie wiedzieliśmy i nie było historycznych podstaw by był w jakiś sposób rozstawiony w losowaniu grup. Nic szokującego, w piłce nożnej też przy ustalaniu tego typu koszyków zdarza się czasem że ktoś bardzo mocny jest w niższym koszyku, z tych czy innych przyczyn ale się zdarza. Tu też tak było i to doprowadziło do faktu że trafili do tej samej grupy. Nawiasem mówiąc ja jako trzeci zawodnik grupy A naprawdę trafiłem z losowaniem "szczęśliwie". Hahaha.

Ogólnie muszę stwierdzić że rozkład sił na forum jest bardzo ciekawy od paru lat. Osób prezentujących pewien poziom jest więcej niż miejsc w Final Four i mogą się dzięki tam dziać co roku różne ciekawe rzeczy. Przykładowo w tym roku gumi awansował do Final Four a np rok temu mu się ta sztuka nie udała. Venomik odwrotnie, rok temu był w Final Four, w tym roku nie. Cement musiał się przeciskać przez baraże ostatniej szansy w swojej drodze po mistrzostwo a przecież w barażach ostatniej szansy decydowała 1 partia więc wystarczył by słabszy dzień Cementa czy jakiś pech i mógłby nawet nie wejść do Final Four. W tych swoich dwóch pojedyńczych partiach grał przecież z mocnym venomikiem a potem jeszcze ze mną, czyli zawodnikiem który też tam od czasu do czasu jest w stanie namieszać, ot choćby zremisowałem jedną partię z Cementem w grupie przecież, nie mówiąc o edycji sprzed 3 lat do której też zaraz nawiąże.

No ja siebie jako szachowego gracza sam umieszczam ciut niżej zarówno od uczestników tegorocznego Final Four jak i np od venomika, ale chyba też bywam trochę nieobliczalny bo 3 lata temu gdy też były 3 grupy po 3 osoby byłem w grupie z DDK i Cementem czyli grupie chyba porównywalnie piekielnej do tej w której byłem w tym roku i wtedy o dziwo zająłem w tej grupie 2 miejsce, za DDK a przed Cementem. W tym sezonie oczywiście byłem w grupie tłem dla Matesa i Cementa, w barażach też szału nie było bo z Filippo rozegrałem mocno słabą partię i powinienem był odpaść, no ale jakaś karma mnie jednak pociągnęła w tym barażach aż do ich finału. Jakimś cudem wygrałem przegraną partię z Filippo, potem już względnie lepiej sobie poradziłem z czubatką no i w finale baraży znów wpadłem na Cementa i tutaj nie dziwota że poległem. Rok temu gdy były tylko dwie grupy bo 6 uczestników to byłem w grupie z Samurajem i venomikiem i z grupy nie wyszedłem, ale w pierwszej partii z Samurajem mogłem wygrać, niestety spanikowałem z powodu czasu, zremisowałem, drugą przegrałem i potem się posypało, bywa. Jedyny powód czemu o tym pisze jest taki że po prostu gdzieś też tam siebie zaliczam do szerokiego grona graczy nie będących bez szans w walce o Final Four choć na pewno gdzieś bliżej dołu tej listy pretendentów do awansu niż jej szczytu. Z drugiej strony tamtego konkretnego dnia grałem gorzej od Filippo i mogłem odpaść wcześniej niż to miało miejsce. Nie oznacza to że jestem słabszy od Filippo bo jedna partia tego nie przesądza i pewnie musiałbym zagraż Filippo więcej razy by się wyklarowało kto jest lepszy, ale to pokazuje że w naszych forumowych rozgrywkach nie ma rzeczy niemożliwych, różnice między graczami nie są kosmiczne.

Dodać do tego że np taki czubatka może i prezentuje ciut niższy poziom od wyżej wymienionych ale zdecydowanie jest teraz znacznie groźniejszym graczem niż był 3 lata temu. To wszystko razem jak zbierzemy do kupy to konkluzja może być tylko taka że rozkład siły tu na forum jest bardzo ciekawy, ot choćhy jak cienka granica była między potencjalnym nie wejściem Cementa nawet do Final Four a ostatecznie wywalczonym przez niego mistrzostwem. :wink:

Więc jest ciekawie, jakby tam jeszcze za rok wrócił DDK a może nawet i Salas no to nagle by się okazało się ciężej się w ogóle zakwalifikować do Final Four niż zdobyć tytuł, haha. To tak pół żartem, więcej o ewentualnych przyszłych powrotach w punkcie trzecim wpisu.

2. O tym co było negatywne w czasie turnieju i pomysły na przyszłość.

Oczywiście wiemy co było negatywne w czasie turnieju - opóźnienia, zwłaszcza dwa. Tutaj zacznę od zwrócenia honoru użytkownikowi Filippo któremu parę dni temu odpisałem że tak naprawdę mieliśmy jedno poważne opóźnienie w tej edycji. No jednak były rzecz jasna dwa. Chodzi o dwumecz Cementa z Matesem z fazy grupowej która była przewidziana do końca stycznia a oni zagrali 1 marca. No i też dosyć spore opóźnienie przy okazji półfinału turnieju barażowego A w starciu Cement - venomik. Czas był do 18 marca a rozegrane zostało 5 kwietnia.

Generalnie wydaje mi się że formuła turnieju sama w sobie była dobra. Ja przynajmniej taką bardzo lubię. Zwłaszcza ten model na 3 grupy. Myślę że czynnik ludzki zdecydował o tym że tak długo się to wszystko guzdrało...

Weźmy na chwilę przykład użytkownika Samuraj który 8 stycznia był już po rozegraniu wszystkich swoich partii grupowych. Wziął się za to błyskawicznie bo wystartowaliśmy z graniem 6 stycznia i dwa dni później Samuraj rozegrał już wszystko w grupie i był z oficjalnym awansem do Final Four. I na swoje następne granie w turnieju w półfinale czekał ... 3 i pół miesiąca bo półfinałowe boje z Cementem rozegrał 23 kwietnia. No mogło by to w teorii wskazywać na jakąś wadę systemu .... ale ja jestem zdania że nie system był zły tylko niestety no te poważne opóźnienia doprowadziły do takiej sytuacji. Ja tutaj bije brawo użytkownikowi Samuraj za postawę bo gdyby każdy miał takie nastawienie jak on to byłby na takich turniejach świat niemal idealny. Ja np wychodzę z założenia że znaleźć raz w tygodniu czas na rozegranie z kimś tego co jest do rozegrania nie powinno być wyzwaniem ponad miarę i gdyby każdy tak umiał to by wszystko się potoczyło znacznie płynniej. No ale było ja było.

I żeby sprawa była jasna. Ten fragment podsumowania i konkluzji tworzę bardziej w pozytywnych celach by się zastanowić co by tu można zrobić by w następnych latach (o ile będą turnieje kontynuowane) było pod tym kątem lepiej. No trochę nie ukrywam że jak się spojrzy na to gdzie były największe opóźnienia to cofając się jeszcze do poprzedniej edycji były olbrzymie opóźnienia przy finałach Cementa z DDK, a w tej edycji przy grupowym dwumeczu Cementa z Matesem oraz barażu Cementa z venomikiem. No tak trochę że tak powiem to jasno pokazuje że najbardziej w te opóźnienia to jest uwikłany nasz świeżo upieczony nowy Mistrz :mrgreen:

No ale jak wyżej. Wątek nie jest podnoszony po to by się po czasie kogoś czepiać tylko bardziej po to by się zastanowić co zrobić ty takie rzeczy się nie zdarzały. Bo jeżeli czas jest do 31 stycznia na rozegranie czegoś to jasne że nie stanie się nic złego jeżeli zostanie to rozegrane np 3 lutego jak np było z grupą B gdzie koledzy też mieli ciutka opóźnienie. No ale 31 stycznia a 1 marca to już lekkie przegięcie.

Filippo parę dni temu zasugerował że powinny być twarde terminy i zaraz po nich w domyślę pewnie jakieś walkowery itp. Ja powiem tak, jestem zdania że trzeba znaleźć jakiś złoty środek. Ja też nigdy nie chciałem by przy zaledwie pierwszym przekroczeniu terminu od razu były jakieś drakońskie kary. Parę dni opóźnienia spokojnie może być, ale wszystko powinno mieć swój umiar. W tej edycji już dwa razy musiałem po czasie wyznaczyć taki mega ostateczny termin z jasnym wskazaniem konsekwencji jego przekroczenia i mogę się uderzyć w pierś że być może trzeba było reagować szybciej. Wracam jednak do tego że warto się zastanowić nad jakimś rozwiązaniem na przyszłość i tak bardzo na luźno chodzi mi po głowie parę pomysłów oparych na jednej idei.

Może wartało by się zastanowić nad tym by istniał jakiś poza forumowy bezpiecznik kontaktowy z graczami. Mam wrażenie że np u Cementa problemem bywa to że czasem się przez ileś tygodni nawet nie loguje na forum. A skoro tak to co z tego że np jego rywal zostawi mu wiadomość na priv czy ja mu zostawię wiadomość na priv jak Cement to odczyta po paru tygodniach np. Nie chce też przy okazji takich turniejów naruszać granic czyjejś prywatności więc wszystko jest do dyskusji ale przykładowo jeżeli np wszyscy startujący mają konto na FB to co przykładowo byście myśleli i np stworzeniu CZATU na messengerze, tak zwanej grupy na messengerze która w trakcie rozgrywek będzie służyła ku temu by pisać w przypadku przekroczenia terminów a jednocześnie mieć pewność że wiadomość na pewno szybko dotrze do danego usera? To jest tylko z mojej strony przykład, bardzo luźna myśl. Po prostu zmierzam do tego że może powinno powstać jakieś narzędzie pomocne do dodatkowego poza forumowego kontaktu na wypadek właśnie tego że ktoś może się dłuższy czas na forum nie logować.

Tak więc ciekaw jestem waszego zdania. Poddaje to do luźniej na ten moment dyskusji i analizy. Ewentualnie mniej luźna a bardziej konkretna dyskusja może być w grudniu gdy wrócę z zapisami do kolejnej edycji.

3. Podziękowanie i konkluzja końcowa.

No i na sam koniec chce raz jeszcze dyskusję znów przekierować w bardziej pozytywnym kierunku. Jeszcze raz bardzo serdecznie dziękuje wszystkim którzy startowali w tej edycji, ale dziękuje również tym co albo pomagali w losowaniach jak np DDK czy Yedraz albo po prostu jedynie obserwowali. Dziękuje też niektórym za to że potajemnie pomogli mi czasem przesunąć dyskusję na nową stronę tematu forumowego bo ja mam tak że jak się szykuje jakiś ważny post a widzę że strona powoli się kończy to nie chce by ważny post był 15 na stronie na samym dole. Wolę by był pierwszy od góry na nowej stronie czy tam drugi np :wink:

Mam cichą nadzieję że gdy za mniej więcej 7 miesięcy wrócę z zapisami do mistrzostw 2027 to zdecydowana większość z grających w mininej edycji a najlepiej wszyscy znów znajdą się na pokładzie. Oczywiście znam realia i wiem że to nie jest nic pewnego. No ale nadzieję mogę mieć. Tym bardziej że zdecydowanie wolę te edycje na 3 grupy. Oczywiście jeżeli wystartuje 6, 7 lub 8 osób to jasne że zrobimy wzorem mistrzostw 2025 tylko dwie grupy i mistrzostwa będą prostsze strukturalnie. Żadnych dodatkowych baraży, po prostu po 2 osoby wychodzą z grupy bezpośrednio do Final Four. Jak nie bedzię się dało inaczej to tak będzie, ale nie ukrywam że wolę model na 3 grupy. Czyli 9, 10, 11 lub 12 graczy. 12 to max, wówczas z automatu zamykam zapisy wcześniej. Może by tak start całej 9 ki z tej edycji + powrót DDK. Może Karollo którego ostatnio widziałem na forum że wrócił a 3 lata temu czubatka dobrze pamięta jak zniknął ten jego rywla grupowy co wywindowało znacznie mniej ogranego wtedy czubatkę na 2 miejsce w grupie za Salasem? Może sam Salas też wróci. Chociaż ten to nie wiem czy wciąż jest forumowiczem nawet.

Tak więc dziękuje raz jeszcze za świetny turniej wszystkim!!! Teoretycznie to był post kończący, ale jeżeli ktoś tu uruchomi dyskusję na niektóre poruszone przeze mnie kwestie to ja będę naturalnie odpisywał i temat jeszcze parę dni tutaj pożyje :wink:

@Cement @Mates @Samuraj @gumi2006 @venomik @czubatka @FILIPPO828 @futbolowa @DDK @Mr.Chris @yedraz @Eyesmon @karollo89

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2148
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 19 maja 2026, 10:23

Leszek, dzięki za Twoje refleksje! @Cement, gratulacje!

Przyznaję, dla mnie wydarzenie było lekko stresujące, bo przegrywać nie znoszę, a spodziewałam się wielu porażek, ale to był fajny bodziec wspierający mnie w postanowieniu, by w tym roku poświęcić powrotowi do szachów więcej uwagi. Przy okazji wkręciła się w to też młoda i niedługo wybiera się na pierwsze szkolne zawody :)

Dzięki za wszystkie rozgrywki i do zobaczenia następnym razem!

Awatar użytkownika
Leszek
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 19 maja 2026, 18:06

futbolowa pisze:
19 maja 2026, 10:23
Przyznaję, dla mnie wydarzenie było lekko stresujące, bo przegrywać nie znoszę, a spodziewałam się wielu porażek, ale to był fajny bodziec wspierający mnie w postanowieniu, by w tym roku poświęcić powrotowi do szachów więcej uwagi. Przy okazji wkręciła się w to też młoda i niedługo wybiera się na pierwsze szkolne zawody :)

Dzięki za wszystkie rozgrywki i do zobaczenia następnym razem!
Cholernie mnie cieszy że turniej stał się dla Ciebie bodźcem do odświeżania sobie szachów. Ba, jeszcze w dodatku przekazaniu bakcyla młodszemu pokoleniu!! :)

I tak. Do zobaczenia zatem za tych 7 miesięcy około. :wink:

Jeżeli szukać jakiegokolwiek plusa wynikającego z tych opóźnień z którymi mieliśmy do czynienia w trakcie tegorocznych mistrzostw no to fakt że w takim a nie innym terminie turniej się zakończył oznacza że mniej czasu poczekamy do następnego :mrgreen:

Te 7 miesięcy to zleci nim się zdążymy obejrzeć 8) :wink:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Gry Forumowe”