Mistrzostwa forum w szachach 2026 - Strona 13

Forumowe gry i zabawy, dział, w którym nie są naliczane posty.
Awatar użytkownika
czubatka
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1687
Kibicuję: ManU za Sheringhama xD

Mistrzostwa forum w szachach 2026

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czubatka » 07 kwie 2026, 11:41

Dodałem opcje automatycznej zamiany linku gry lichess na widoczną partię. Czyli np po wklejeniu

Kod: Zaznacz cały

https://lichess.org/XwinfT2m
Wyświetli się to:

Na razie nie działa dla chess.com, bo oni mają inny system do 'osadzania' - jeśli dobrze ogarnąłem, to link generuje się dopiero w momencie pierwszej próby udostępnienia danej partii i jego id jest inny niż id partii.

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 225

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 07 kwie 2026, 18:26

Ok. Losowanie przeprowadzane. W jego wyniku Samuraj wpadł na Cementa a gumi2006 na Matesa. Graczami "lekko rozstawionymi" w swoich parach są Samuraj i gumi bo obaj mieli lepszy bilans w fazie grupowej niż ich półfinałowy rywal. No ale zawsze lepiej myślę sprawy wizualizować, tak więc:

Półfinał nr 1:

SAMURAJ
CEMENT

Samuraj - Cement

Cement - Samuraj

+ ewentualnie dalej:

Samuraj - Cement

Cement - Samuraj

Samuraj - Cement

Cement - Samuraj

itd....

Półfinał nr 2:

GUMI2006
MATES

gumi2006 - Mates

Mates - gumi2006

+ ewentualnie dalej:

gumi2006 - Mates

Mates - gumi2006

gumi2006 - Mates

Mates - gumi2006

itd....

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Lekko rozstawieni" czyli Samuraj i gumi mają niecałych 54 godziny czyli do północy z czwartku na piątek czas na to by ewentualnie mnie poinformować że chcą pierwszą partię z rozpiski grać czarnymi zamiast białymi. Podejrzewam że pewnie pozostaną przy białych no ale jakby co to prawo to w takim czasie mają.

Tak więc każdy już wie z kim gra w półfinałach rozgrywanych do 2 wygranych. Każdy zna myślę dokładnie zasady które na wszelki wypadek objaśniłem wczoraj czy w zasadzie odświeżyłem po roku.

Tak więc możecie się już umawiać i grać. Pamiętajcie by pilnować tego w jakich kolorach gracie pierwszą partię czyli tą która na rozpisce jest bezpośrednio pod niebieskimi znacznikami waszych nicków. No a potem każda kolejna partia jest zawsze na odwrót do poprzedniej więc to już potem łatwo pilnować :wink:

Macie też prawo rozgrywać na raty bo np nie wiem, dajmy na to rozegraliście 4 partie po których wciąż jest 1:1 bo padły np dwa remisy a nie macie już tego dnia czasu kontynuować no to wtedy wklejacie nam na forum to co jest rozegrane do tej pory i informujecie że będziecie kontynuować w inny dzień. Warunek taki by jednorazowo jak już się raz umówicie przy jednym stole na granie to minimum dwie partie zagrać za takim jednym razem.

A @czubatka brawa za to co zrobiłeś :) Chociaż oczywiście wejście w link też nigdy nie było przesadnie uciążliwe, hihi :wink: No ale to super że działasz technicznie w taki sposób. Może to zmobilizuje naszych czterech największych by grać decydujące boje na lichess zamiast na chess.com? To już tylko tak żartobliwie zaznaczam bo oczywiście jak zawsze jest dowolność.

I na sam koniec jakiś termin? Na początek jakiś wstępny lajtowy: Spróbujecie półfinały rozegrać do końca niedzieli 19 kwietnia? Albo przynajmniej zacząć tam gdzie nie będzie się dało sprawy wyjaśnić za jednym zamachem?

Powodzenia wszystkim!!

@Cement @Mates @gumi2006 @Samuraj

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 225

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 12 kwie 2026, 0:18

Jeszcze dwa ogłoszenia parafialne tak dla czystej formalności:

1) Żaden z "lekko rozstawionych" czyli ani Samuraj ani gumi nie skorzystali z prawa do odwrócenia kolorków na rozpisce bo żaden z nich nie wysłał mi takiej informacji do północy z czwartku na piątek. Oczywiście zaskoczony nie jestem. Było raczej do przewidzenia że rzeczywiście obaj będą chcieli tymi białymi właśnie rywalizacje w swoich parach napoczynać :wink:

2) Chcę też was poinformować o tym co będzie decydowało o "lekkim rozstawieniu" w finale. Oczywiście póki co mamy półfinały więc nie chce jeszcze przesadnie wybiegać myślami do finału, no ale należy się wam już teraz wiedza o tym kryterium. Otóż zdecydowałem że w tej edycji kryterium będzie identyczne jak w półfinałach. Gdy już będziemy znać graczy którzy wyszli zwycięsko zarówno z pierwszego jak i z drugiego półfinału to ja po prostu jedynie porównam u obu finalistów ich bilans z fazy grupowej i ten który miał lepszy ten będzie "lekko rozstawionym" w finale.

Rok temu przesadnie kombinowałem, doliczałem do bilansu półfinały tworząc jakieś skomplikowane wzory itp. Zdecydowałem że w tym roku nie ma sensu aż tak cudować. Kryterium więc to samo co w półfinałach. W ten sposób oddajemy hołd fazie grupowej która zachowuje pewien impact na rozgrywki aż do samego końca. Tak jak np w NBA sezon zasadniczy rzutuje na to który klub ma przewagę parkietu w poszczególnych rundach playoffs.

To tyle ogłoszeń parafialnych :wink:

@Samuraj @Cement @gumi2006 @Mates

ODPOWIEDZ

Wróć do „Gry Forumowe”