Mistrzostwa forum w szachach 2026 - Strona 10

Forumowe gry i zabawy, dział, w którym nie są naliczane posty.
Awatar użytkownika
gumi2006
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek
Reputacja: 25

Mistrzostwa forum w szachach 2026

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gumi2006 » 03 lut 2026, 22:11

venomik - gumi2006 (Z)

https://www.chess.com/live/game/164198895720

Trochę za szybko chciałem rozstrzygnąć partię wykorzystując późna porę i rozpocząłem z ułańską fantazją co szybko się zemściło. Na szczęście dla mnie venomik grał ciut za wolno a pod wpływem uciekającego czasu wiedziałem, że błędy sie pojawia i tak też było.

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 216

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 03 lut 2026, 23:19

Bardzo fajna partia. W pierwszej chwili moment oddania damki przez venomika mnie bardzo mocno zaskoczył no ale potem faktycznie poprzewijałem to sobie jeszcze raz patrząc na czas który mu wtedy uciekał i to zagranie już ciut mniej zaskakuje. A wcześniejsze oddanie wieży za dwie figury lekkie to wręcz pochwalam bo sam też bym chyba tak zrobił.

Czas na końcową tabelę grupy B:

1.gumi2006 4 8 (631)
2.venomik 4 4 (332)
3.FILIPPO828 4 0 (234)

Gumi gratuluję awansu do Final Four!!! Jesteś drugim graczem po Samuraju który zapewnił sobie uczestnictwo w tym ostatnim decydującym etapie naszych mistrzostw.

Venomik szacun za rozegranie aż trzech partii jednego dnia :) Oczywiście jako runner up grupy staniesz do baraży ostatniej szansy z przyzwoitej pozycji dającej nadzieję.

Tobie Filippo również dziękuję za fazę grupową. No Ty podobnie jak ja i futbolowa poszukasz ostatniej barażowej szansy w nieco bardziej utrudnionym trybie, no ale póki piłka w grze :wink:

---------------------------------------------------------------------------

Zatem do zakończenia fazy grupowej pozostał nam już tylko dwumecz Cementa z Matesem. Tu w trochę lepszej sytuacji jest Mates mający 1 punkt przewagi nad swoim bezpośrednim rywalem. Jak łatwo policzyć Matesowi wystarczy w tym dwumeczu ugrać równowagę czyli albo dwa razy zremisować z Cementem albo podzielić się z nim zwycięstwami. Innymi słowy 2 punkty w tym dwumeczu mu wystarczą do wygrania grupy. Cement jak chce uzyskać bezpośredni awans do Final Four musi albo obie partie wygrać albo przynajmniej jedną wygrać a drugą zremisować.

@Cement @Mates @gumi2006 @venomik @FILIPPO828 @Samuraj @czubatka @futbolowa

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 11 lut 2026, 22:42

Czołem ekipo :wink:

Jak wiecie już tylko dwumecz między Cementem a Matesem nam pozostał do zakończenia fazy grupowej. Chłopaki mieli nawet grać już w minioną sobotę ale no coś tam im się rozjechało i do grania nie doszło. Wiem jednak że są w stałej korespondencji ze sobą więc bądźmy dobrej myśli że lada dzień jednak nam tutaj zwieńczą fazę grupową.

Wiem że już trochę się przeciągnęło bo termin na fazę grupową był do końca stycznia a tu zbliżamy się do połowy lutego no ale jak wyżej. Brakuje już tylko tego dwumeczu, 16 z 18 gier grupowych mamy rozegrane więc wykażmy jeszcze odrobinę cierpliwości i ja liczę po cichu że do końca tego tygodnia jednak dadzą radę.

Gdyby jednak stało się inaczej to biorę pod uwagę scenariusz wystartowania z rundą baraży ostatniej szansy w przyszłym tygodniu po weekendzie nawet w przypadku gdyby Cement z Matesem wciąż nie zagrali. Na upartego jest to możliwe bo 40% baraży ostatniej szansy da się de facto rozegrać nawet nie mając jeszcze rozegranego tego ostatniego dwumeczu fazy grupowej. Bo nie możemy też tak stać w miejscu nie wiadomo jak długo więc myślę że po najbliższym weekendzie to te baraże ostatniej szansy wystartują raczej tak czy inaczej.

No tym nie mniej ja osobiście taki scenariusz lekkiego mieszania rund chciałbym potraktować jako ostateczność. Jestem trochę PEDANTEM w tej kwestii. Lubię gdy wszystko jest właściwie posegregowane bez nieładu/bałaganu. Dlatego mam jednak nadzieję że tutaj chłopaki dadzą radę w ciągu najbliższych paru dni zrobić swoje i scenariusz startowania z barażami jeszcze przed zakończeniem fazy grupowej nie będzie musiał być na tapecie.

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 14 lut 2026, 22:40

Dobra moi drodzy towarzysze z szachownicy. Ponieważ dostałem informację że Cement z Matesem zagrają najwcześniej w weekend za tydzień bo teraz uniemożliwiają im to rozjazdy to w związku z tym co napisałem tutaj już w środę to rozpoczniemy już sobie pierwszą część baraży ostatniej szansy tak by ruszyć coś do przodu i by potem było krócej gdy nam wreszcie padną wyniki tego ostatniego dwumeczu fazy grupowej.

BARAŻE OSTATNIEJ SZANSY składają się z dwóch podetapów:

1) turniej barażowy B (startuje w nim 3 uczestników którzy zajęli 3 miejsca w grupach)

2) turniej barażowy A (startuje w nim 4 uczestników. Trzech wicemistrzów grup oraz zwycięzca turnieju barażowego B)

I pierwszy z tych dwóch etapów czyli tak zwany turniej barażowy B w którym wezmą udział zawodnicy z trzecich miejsc możemy rozegrać już teraz bo matematycznie jest to możliwe nawet nie wiedząc tego kto ostatecznie zostanie zwycięzcą a kto wicemistrzem grupy A.

Zanim zaczniemy to przypomnę że w barażach ostatniej szansy co do zasady już nie gramy dwumeczów lecz będzie decydowała tylko jedna pojedyńcza partia.

W rundzie połfinałowej zarówno turnieju A jak i turnieju B o tym kto gra białymi a kto czarnymi będzie decydowało losowanie. W finałach zarówno turnieju B jak i A to będzie albo tak zwana naprzemienność barw albo kolorek będzie mógł sobie wybrać gracz który miał lepszy bilans w fazie grupowej.

Tak więc co do zasady już tylko jedna partia, oczywiście pod warunkiem że nie padnie w niej remis który na tym etapie byłby cholernie niewygodnym rozstrzygnięciem. W fazie grupowej remis nie stanowi problemu bo po prostu gracze dostają po 1 punkcie i na tym temat się zamyka, ale w barażach potencjalny remis to już jest problem i jeżeli nie daj Boże padnie to gracze muszą powtórzyć partię, choć w powtórzonej już się właśnie kolorami szachów zamieniają. A gdyby i w powtórce znów padł remis to kolejna zamiana kolorów i znów grać, aż padnie rozstrzygnięcie, ale nie zakładajmy aż tak czarnych scenariuszy. Miejmy nadzieję że remisy nas nie będą przesladować.

Dobra, to czas na turniej barażowy B. Startują:

Leszek
FILIPPO828
futbolowa

Jest nas troje i w tym turnieju B pożegnamy już dwie osoby na amen w kwestii udziału w tegorocznych mistrzostwach. Ponieważ jest nas właśnie troje to jedna osoba z naszej trójki musi od razu znaleźć się w finale turnieju B a dwie pozostałe muszą zagrać najpierw ze sobą w półfinale o to by móc się w tym finale znaleźc. No i żeby było sprawiedliwie to automatycznie do finału turnieju B dostanie się ta osoba która z tej trójki miała najlepszy bilans w fazie grupowej. Zatem porównajmy sobie nasze "dokonania"

Ja w grupie A zająłem już na pewno ostatnie miejsce i zdobyłem w swoich czterech grach 1 punkt. Filippo w swoich czterech grach skończył z 0 pkt oraz futbolowa skończyła swoje zmagrania grupowe również bez żadnego punktu. Zatem to ja czyli Leszek z tej trójki miałem najlepszy bilans w fazie grupowej. No i zatem to ja z automatu znajdę się w finale turnieju barażowego B.

A na sam początek musi się odbyć półfinał w którym Filippo zmierzy się z futbolową. Na tym etapie losowanie decyduje o doborze kolorów na szachownicy i losowanie już się odbyło. Użytkownik @yedraz rzucił monetą i wyszło z tego że białymi w tym barażu zagra Filippo. Jeszcze raz dziękuję Yedrazowi za przeprowadzenie losowania w zasadzie rzutu :wink:

Zatem półfinał turnieju barażowego B:

FILIPPO828 - futbolowa

Zatem możecie się już ze sobą umawiać i zagrać tą pojedyńczą partię (oby nie padł remis). Dla przegranego to już definitywny koniec udziału w turnieju, a zwycięzca zagra w nagrodę ze mną :mrgreen:

W finale turnieju B o kolorach zdecyduje zasada naprzemienności barw. Ktokolwiek wygra półfinał to w finale zagra odwrotnym kolorem niż grał w półfinale. Jak wygra Filippo to w finale zagra czarnymi (czyli ja wtedy białymi), a jak wygra futbolowa to w finale zagra białymi (czyli ja czarnymi wtedy).

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 25 lut 2026, 22:42

Dobra, trochę nie mam wyboru i jestem już zmuszony wyznaczyć Cementowi i Matesowi coś w rodzaju ostatecznego terminu oraz poinformować jakie będą konsekwencje w razie jego przekroczenia.

Bo jednak trochę za długo to trwa, zwłaszcza biorąc pod uwagę że 16 z 18 partii fazy grupowej zostało rozegranych od 6 stycznia do 3 lutego. Koledzy z grupy B niby też ciutka po terminie który był do końca stycznia ale zagrać 3 dni po terminie to jeszcze naprawdę jest spoko.

Wyznaczam termin na ostatni dwumecz fazy grupowej do 9 marca do godziny 23:00.

Będę jeszcze na tyle szczodry że dostajecie jeszcze prawie 2 tygodnie a co najważniejsze w tym ostatecznym okresie macie jeszcze dwa weekendy. Ponieważ 8 marca to dzień kobiet i mogła by pójść narracja że ten dzień trzeba poświęcić swojej partnerce czy coś w tym stylu to dosunę wam jeszcze niemal cały poniedzialek 9-ego tuż po owym weekendzie. Nie możemy jednak czekać w nieskończonośc.

Jakie konsekwencje przekroczenia ostatecznego terminu?

Oto aktualna tabela grupy A:

1.Mates 2 4 (308)
2.Cement 2 3 (186)
3.Leszek 4 1 (227)

Jeżeli 9 marca o 23:00 wciąż nie będzie rozegranych tych partii to ta aktualna tabela zostanie uznana za ostateczną. Czyli Mates awansuje do Final Four a Cement wyjdzie do baraży z drugiego miejsca. Podejrzewam że ani Mates nie chciałby awansować w taki sposób, ani Cement nie chciałby stracić szansy na wygranie grupy. Liczę że ten ostateczny termin was zmobilizuje. Zwłaszcza że i tak jest dosyć liberalnie szczodry :wink:

A barażystom wyznaczonym do pierwszej partii czyli Filippo i futbolowej też przy okazji puszczam lekkie przypomnienie, ale w łagodniejszej formie :wink:

Awatar użytkownika
Samuraj
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 94

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » 25 lut 2026, 22:50

Ja myślałem, że już turniej anulowany czy coś a to jeszcze jednak żyje :wink:
No cóż, nasze gwiazdy się obijają, dwóch zapewne głównych faworytów stwierdziło, że poczekają i ich mecz będzie finałem w czasie kiedy pozostali zmęczeni oczekiwaniem zrezygnują :wink:

Dawaj Leszek, karnie ich w dół, siebie na lidera i wdupić ich do baraży. :wink:

Awatar użytkownika
Mates
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 56

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mates » 26 lut 2026, 9:44

Leszek pisze:
25 lut 2026, 22:42
Dobra, trochę nie mam wyboru i jestem już zmuszony wyznaczyć Cementowi i Matesowi coś w rodzaju ostatecznego terminu oraz poinformować jakie będą konsekwencje w razie jego przekroczenia.

Bo jednak trochę za długo to trwa, zwłaszcza biorąc pod uwagę że 16 z 18 partii fazy grupowej zostało rozegranych od 6 stycznia do 3 lutego. Koledzy z grupy B niby też ciutka po terminie który był do końca stycznia ale zagrać 3 dni po terminie to jeszcze naprawdę jest spoko.

Wyznaczam termin na ostatni dwumecz fazy grupowej do 9 marca do godziny 23:00.

Będę jeszcze na tyle szczodry że dostajecie jeszcze prawie 2 tygodnie a co najważniejsze w tym ostatecznym okresie macie jeszcze dwa weekendy. Ponieważ 8 marca to dzień kobiet i mogła by pójść narracja że ten dzień trzeba poświęcić swojej partnerce czy coś w tym stylu to dosunę wam jeszcze niemal cały poniedzialek 9-ego tuż po owym weekendzie. Nie możemy jednak czekać w nieskończonośc.

Jakie konsekwencje przekroczenia ostatecznego terminu?

Oto aktualna tabela grupy A:

1.Mates 2 4 (308)
2.Cement 2 3 (186)
3.Leszek 4 1 (227)

Jeżeli 9 marca o 23:00 wciąż nie będzie rozegranych tych partii to ta aktualna tabela zostanie uznana za ostateczną. Czyli Mates awansuje do Final Four a Cement wyjdzie do baraży z drugiego miejsca. Podejrzewam że ani Mates nie chciałby awansować w taki sposób, ani Cement nie chciałby stracić szansy na wygranie grupy. Liczę że ten ostateczny termin was zmobilizuje. Zwłaszcza że i tak jest dosyć liberalnie szczodry :wink:

A barażystom wyznaczonym do pierwszej partii czyli Filippo i futbolowej też przy okazji puszczam lekkie przypomnienie, ale w łagodniejszej formie :wink:

Spokojnie, mi sie teraz trzy tygodniowe l4 szykuje to bedzie dużo czasu zeby sie zgadac;) z @Cement jesteśmy w kontakcie.

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 26 lut 2026, 18:59

Samuraj pisze:
25 lut 2026, 22:50
Ja myślałem, że już turniej anulowany czy coś a to jeszcze jednak żyje :wink:
Tutaj nigdy nie miej obaw. U Leszka nigdy nie ma anulowania turnieju :wink:

Choćby wszystko płonęło i się waliło to coś zrobimy z zapałek MacGyvera :wink:

Choćby musiało być w jakiejś uproszczonej wersji dokończonej gdyby się inaczej nie dało to będzie. Zapracowałeś sobie na walkę o tytuł Samuraju, bądź spokojny że tak czy inaczej prędzej czy później o ten tytuł powalczysz. Wyłanialiśmy na tym forum mistrza 2023, 2024, 2025 i zapewniam że wyłonimy też w 2026 roku. Choćby i finał miał się pokrywać w lipcu z finałem Mundialu :mrgreen:

Oczywiście miejmy nadzieję że to ostatnie to żarcik taki.

Weźmy za dobrą monetę to co napisał Mates.
Mates pisze:
26 lut 2026, 9:44
Spokojnie, mi sie teraz trzy tygodniowe l4 szykuje to bedzie dużo czasu zeby sie zgadac;) z @Cement jesteśmy w kontakcie.
Cieszy mnie to :wink: No to tym bardziej bądźmy dobrej myśli że w takiej sytuajci ten szczodry termin który wyznaczyłem do 9.03 okaże się wystarczający :mrgreen: :wink:

Awatar użytkownika
czubatka
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1649
Kibicuję: ManU za Sheringhama xD

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czubatka » 26 lut 2026, 19:40

Leszek widzę króciutko :P
Spoiler:
Obrazek

Awatar użytkownika
Mates
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mates » 01 mar 2026, 19:45

Panie i Panowie udało się w końcu zagrać mecz z @Cement, solidarnie podzieliliśmy się punktami ;)

https://www.chess.com/game/165379406476

https://www.chess.com/game/live/165378648412

Awatar użytkownika
Cement
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2582
Kibicuję: Cementarnica 55 Skopje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cement » 01 mar 2026, 19:51

Przepraszam za tak duże opóźnienie w rozegraniu tego dwumeczu. Z różnych przyczyn nie udawało nam się zgadać, w końcu jednak zagraliśmy. Dzięki za mecz @Mates!

Mates - Cement (Z)

W pierwszej partii wygrałem czarnymi. Początkowo Mates uzyskał przewagę tworząc "działo Alechina" z obu wież i hetmana, rozbijając moje skrzydło hetmańskie. Później udało mi się jednak zdobyć skoczka (Mates nie mógł nim odejść, groził bowiem mat na ósmej linii), po czym doprowadziłem piona do promocji.

https://www.chess.com/game/live/165378648412

Cement - Mates (Z)

Tutaj szybko popełniłem błąd tracąc piona w sytuacji, kiedy następująca po jego zbiciu wymiana hetmanów prowadziłaby do związania i utraty wieży. Zacząłem kalkulować różne możliwości zmniejszenia strat zapominając o tym, że hetman wisi :D.

https://www.chess.com/game/live/165379406476

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 01 mar 2026, 20:16

Bardzo wam dziękuje za rozegranie i na pewno mi trochę ulżyło :) :wink:

Oto ostateczna tabela grupy A:

1.Mates 4 6 (543)
2.Cement 4 5 (351)
3.Leszek 4 1 (227)

Dramatyczna w sumie była rywalizacja bo po pierwszej partii waszego dwumeczu w tabeli live z bezpośrednią promocją do Final Four był Cement, no ale rewanż padł łupem Matesa który przed waszym dwumeczem miał punkcik przewagi i tym oto sposobem utrzymał tą przewagę w tabeli końcowej.

Zatem Mates gratuluję Ci awansu do Final Four :)

Cement, Ty z kolei przystąpisz do baraży ostatniej szansy z przyzwoitym rozstawieniem bo z drugiej pozycji więc szanse jeszcze nie przepadły :wink:

Jeszcze dziś tak do dwóch godzin myślę maksymalnie pojawi się z mojej strony specjalny post zamykający fazę grupową i przenoszący nas wszystkich już do szeroko pojętego playoffs :wink:

@Mates @Cement

Awatar użytkownika
Mates
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mates » 01 mar 2026, 20:31

Dziękuję :)

Parę słów mojego komentarza:

w pierwszej partii tak bardzo zagalopowałem się w ataku, że zapomniałem o zrobieniu lufcika dla króla i @Cement bezlitośnie to wykorzystał, związał mojego skoczka, potem go zdobył i sukcesywnie realizował przewagę.

w drugiej partii udało się skleić jakiś atak, zdobyć małą przewagę a potem już błąd rywala i partia się skończyła.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1776
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 01 mar 2026, 21:19

Trochę trwało, ale najważniejsze, że poszło do przodu ;) może w tym roku uda mi się obejrzeć cały finał :P

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 01 mar 2026, 21:21

Mr.Chris pisze:
01 mar 2026, 21:19
Trochę trwało, ale najważniejsze, że poszło do przodu ;) może w tym roku uda mi się obejrzeć cały finał :P
Tak dokładnie. Najważniejsze że do przodu :) Postaramy się załatwić Ci bilety na finały :mrgreen:

A mój zapowiadany wcześniej post zamykający fazę grupową to wyślę tak myślę max do godziny :wink:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Gry Forumowe”