Mistrzostwa forum w szachach 2026 - Strona 11

Forumowe gry i zabawy, dział, w którym nie są naliczane posty.
Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 216

Mistrzostwa forum w szachach 2026

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 01 mar 2026, 22:32

Dobra, to czas na zapowiadany wcześniej post zamykający fazę grupową i stanowiący takie jakby preludium do drugiego i trzeciego etapu mistrzostw które oba są już w ten czy w inny sposób szeroko rozumianą fazą playoffs. Jeszcze raz dziękuję wszystkim za rozegranie fazy grupowej. Co prawda jak widzieliście na poprzedniej stronie już formalnie rozpocząłem rundę baraży ostatniej szansy ze względu na opóźnienie przy dwumeczu Cementa z Matesem ale jako że fazę grupową i tak dopięliśmy przed rzeczywistym startem baraży to pozwolę sobie wszystko formalnie raz jeszcze zainaugurować po Bożemu tak jak było pierwotnie w planach. Może w niektórych podpunktach będę mógł użyć skrótowego ułatwienia dzięki temu co na poprzedniej stronie już zostało napisane :wink:

Faza grupowa wyłoniła nam trzech GROUP WINNERSÓW. Trzech graczy którzy już mają zapewnione to że wystąpią w decydującej o mistrzostwie rozgrywce FINAL FOUR. Przytoczmy raz jeszcze nicki naszych największych bohaterów fazy grupowej:

Mates
gumi2006
Samuraj

Całej trójce pogratulujmy raz jeszcze. Przypomnę też że w samym Final Four odbędą się siłą rzeczy półfinały oraz finał. Nie ma meczu o 3 miejsce, od paru lat postanowiłem że pod tym kątem bardziej przypominamy Euro niż Mundial :wink: Natomiast ważne przypomnienia jest też to że od zeszłego roku w Final Four obowiązuje zasada gry do 2 wygranych. Tak zwana reforma autorstwa @DDK . Tak jest zarówno w półfinałach jak i w finale. No ale do tego wrócimy przed startem tego właśnie ostatniego trzeciego etapu mistrzostw. Albowiem jak sama nazwa wskazuje FINAL FOUR a więc tak naprawdę w decydującej rozgrywce jest miejsce dla CZTERECH graczy a póki co mamy tam czekających trzech. Jest jeszcze jedno wolne miejsce w elicie i tutaj właśnie wchodzi etap drugi mistrzostw czyli baraże ostatniej szansy dla całej reszty tak aby tego czwartego do brydża wyłonić.

Formalnie rozpocząłem baraże ostatniej szansy 14 lutego ale jeszcze raz przypomnę że w barażach ostatniej szansy jest tylko jedna partia między graczami. To nie jest bowiem Final Four by grać do 2 winów ani to nie jest faza grupowa gdzie były dwumecze. W barażach tylko jedna partia. No pod warunkeim że nie padnie kłopotliwy dla prowadzącego remis. Tylko wtedy należy partię powtórzyć ale o tym już pisałem 14.02. I teraz gdy nie ma już żadnych niewiadomych co do zamkniętej fazy grupowej to przedstawię wam w szczegółach przebieg baraży ostatniej szansy które składają się z takich jakby dwóch podetapów. Przedstawię wam to zarówn opisowo jak i graficznie.

Najpierw opisowo: Na pierwszy ogień B.O.S idą gracze z trzecich miejsc w grupach. Nie jest tajemnicą opisaną na poprzedniej stronie że w pierwszym barażu zmierzą się Filippo z futbolową. Na poprzedniej stronie jest uzasadnione dlaczego. Kto przegra tą partię to już definitywnie żegna się z turniejem. Zwycięzca zagra ze mną w finale właśnie tak zwanego turnieju barażowego B. I ten finał to będzie kolejna partia z cyklu być albo nie być. Przegrany to druga osoba którą pożegnamy a zwycięzca awansuje do tak zwanego turnieju barazowego A gdzie już czekają wicemistrzowie grup czyli Cement, venomik oraz czubatka. I ta czwórka zawodników stworzy dwie pary półfinałowe. Przegrani w obu parach to bedą kolejni dwaj gracze których pożegnamy. Zwycięzcy zmierzą się ze sobą rzecz jasna w finale turnieju barażowego A i przegrany to będzie piąta i ostatnia osoba którą pożegnamy na amen a zwycięzca dołączy do Matesa, gumiego i Samuraja w ostatecznej rozgrywce.

Graficznie to się wszystko przedstawia tak:

Turniej barażowy B (3 uczestników)

Leszek
FILIPPO828
futbolowa

Turniej barażowy A (4 uczestników)

Cement
venomik
czubatka
Leszek/FILIPPO828/futbolowa

FINAL FOUR (4 uczestników)

Mates
gumi2006
Samuraj
Cement/venomik/czubatka/Leszek/FILIPPO828/futbolowa

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zatem myślę że każdy ma już jasno nakreślony jak to wszystko przebiegnie aż do samego finału :wink:

Gdybym nie startował już oficjalnie baraży ostatniej szansy 14 lutego to bym je startował pewnie jutro w następnym poście, ale jako że w zasadzie mamy już je wystartowane to przytoczę raz jeszcze to co już mamy i może nadam od razu jakiś umowny termin.

FILIPPO828 - futbolowa

Słuchajcie nasza dwójko inaugurujące baraże :wink: Może wyznaczę wam termin do końca przyszłego tygodnia. Ja się mogę od razu zadeklarować że ja potem ze zwycięzcą mogę zagrać bardzo szybko. Bo jak wiadomo że zwycięzcą tej partii potem gram ja. Którekolwiek z was wygra to ja potem ze zwycięzcą mogę zagrać nawet dzień czy dwa dni później o ile naturalnie tej osobie będzie tak pasowało.

Tak więc spróbujcie zagrać do niedzieli 8 marca. A jakby się wam udało do piątku 6-ego to było by jeszcze cudowniej bo wtedy od razu w weekend mogę ja zagrać ze zwycięzcą. :)

@FILIPPO828 @futbolowa @Cement @venomik @czubatka @Mates @gumi2006 @Samuraj

Awatar użytkownika
FILIPPO828
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 105
Kibicuję: Neutralny kibic

Post Wyświetl pojedynczy post autor: FILIPPO828 » 05 mar 2026, 19:08

Zobacz tę partię #chess: MarcinFill vs futbolowa - https://www.chess.com/live/game/165552335394
Chyba udało się wkleić 😀

Awatar użytkownika
czubatka
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1649
Kibicuję: ManU za Sheringhama xD

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czubatka » 05 mar 2026, 19:17

Widziałem prawie na żywo :D

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2055
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 05 mar 2026, 21:13

Po co oglądać tę katastrofę? Trzy tragiczne błędy przez nieuwagę i szybko w papę.

Awatar użytkownika
FILIPPO828
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: FILIPPO828 » 05 mar 2026, 21:18

futbolowa pisze:
05 mar 2026, 21:13
Po co oglądać tę katastrofę? Trzy tragiczne błędy przez nieuwagę i szybko w papę.
Dobrze dla mnie że pierwsza je popełniłaś bo pewnie zaraz ja zaczął bym się gubić i mogło się wszystko odwrócić. Już myślałem że koniec dla mnie turnieju ale jeszcze Leszek mnie pomęczy:D

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 05 mar 2026, 21:44

I akurat wypadło na taki wieczór gdzie planowo miałem siedzieć do 20:00 w robocie ale miałem taki Sajgon że wyszedłem do domu dopiero o 21:00 :cry:

Zatem żegnamy pierwszą osobę. No może i faktycznie ta pierwsza partia barażowa poszła dosyć szybko, ale tak czy inaczej futbolowa bardzo Ci dziękuje za wzięcie udziału w mistrzostwach. Ja tu co roku muszę walczyć o frekwencję a Ty okazałaś się jedną z trzech zupełnie nowych osób które mi tą frekwencję podkręciły to naprawdę fajnego rozmiaru :)

I chociaż żegnamy Cię jako pierwszą to nie martw się. Cztery kolejne pożegnania w drodze. Teraz będziemy padać jak muchy więc krótko będziesz samotnie siedzieć w strefie wyeliminowanych :wink:

-----------------------------------------------------------------------------------

No to czas na finał turnieju barażowego B. Tak jak wcześniej napisałem, osoba który wygra półfinał zagra w finale odwrotnym kolorkiem. Zatem Filippo wygrałeś w półfinale białymi to w finale zagrasz czarnymi. Zatem mi przypadają białe.

Leszek - FILIPPO828

No dziś już nie zagram bo padnięty po robocie i w dodatku jutro na zmianę poranną... ale deklaruje się że chętnie zagram w piątek, sobotę lub niedzielę. Dopasuje się do Ciebie Filippo jak to tylko będzie możliwe. Zresztą pewnie Ci jeszcze dziś przed snem poślę priva :wink:

@futbolowa @FILIPPO828

Awatar użytkownika
FILIPPO828
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: FILIPPO828 » 05 mar 2026, 22:45

Leszek pisze:
05 mar 2026, 21:44
Cztery kolejne pożegnania w drodze. Teraz będziemy padać jak muchy więc krótko będziesz samotnie siedzieć w strefie wyeliminowanych
Ja będę następny tak więc futbolowa nie martw się zaraz do Ciebie dołączę. Leszek szykuj się na obronę francuską bo tylko to gram ostatnio :D
W weekend to raczej nie dam rady ale termin ustalimy.

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2055
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 06 mar 2026, 8:27

Było to trochę stresujące, bo wiedziałam, że będzie ciężko, a nienawidzę przegrywać, ale podobał mi się ten skok na głęboką wodę :)
Zatem dziękuję za wciągnięcie w temat – za rok będzie lepiej :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 06 mar 2026, 20:02

futbolowa pisze:
06 mar 2026, 8:27
Zatem dziękuję za wciągnięcie w temat – za rok będzie lepiej :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Nie ma za co. Masz tutaj właściwe podejście :wink:

I oczywiście TAK. Gdy pod koniec grudnia będę otwierał nabór do kampanii 2027 to jak najbardziej zapraszam :)

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 10 mar 2026, 18:47

Leszek(Z) - FILIPPO828

https://www.chess.com/game/live/165768964106?move=0

Nie wiem jakim cudem wygrałem tą partię. Byłem już tak bardzo pogodzony z porażką że to szok. Chyba nerwowość kończącego się czasu spowodowała że rywal zaczął popełniać błędy w wygranej raczej sytuacji. Dobrze że umówiliśmy się na ten 2 sekundowy dodatek za ruch bo w pewnym momencie waliłem na pałę by się ratować i przy okazji mój skoczek zrobił trochę game changeru.

Ogólnie cała partia zaczęła się od błyskawicznej wymiany damek, od zresztą bardzo niestandardowych ruchów które posłały nas obu w nieznane. Mimo to przez większość partii byłem w defensywie ale opatrzność była dziś ze mną.

Dziękuję @FILIPPO828 za grę oraz za udział w turnieju bo w tym momencie jego udział się kończy a ja jakimś cudem będę kontynuował barażową walkę. Jeszcze dziś rozpiszę turniej barażowy A.

Awatar użytkownika
FILIPPO828
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: FILIPPO828 » 10 mar 2026, 18:57

Leszek pisze:
10 mar 2026, 18:47
Leszek(Z) - FILIPPO828

https://www.chess.com/game/live/165768964106?move=0

Nie wiem jakim cudem wygrałem tą partię. Byłem już tak bardzo pogodzony z porażką że to szok. Chyba nerwowość kończącego się czasu spowodowała że rywal zaczął popełniać błędy w wygranej raczej sytuacji. Dobrze że umówiliśmy się na ten 2 sekundowy dodatek za ruch bo w pewnym momencie waliłem na pałę by się ratować i przy okazji mój skoczek zrobił trochę game changeru.

Ogólnie cała partia zaczęła się od błyskawicznej wymiany damek, od zresztą bardzo niestandardowych ruchów które posłały nas obu w nieznane. Mimo to przez większość partii byłem w defensywie ale opatrzność była dziś ze mną.

Dziękuję @FILIPPO828 za grę oraz za udział w turnieju bo w tym momencie jego udział się kończy a ja jakimś cudem będę kontynuował barażową walkę. Jeszcze dziś rozpiszę turniej barażowy A.
No tak nie ma to jak przegrać wygraną partię. Szczerze koniec partii to prawdziwy rollercoaster ja już w pewnym momencie to nie wiedziałem gdzie się ruszam. I ta panika kończący się czas mnie pogrążył. Nie liczyłem na wygraną....ale jest niedosyt. Gratuluję i życzę sukcesów.

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 10 mar 2026, 19:21

FILIPPO828 pisze:
10 mar 2026, 18:57
ja już w pewnym momencie to nie wiedziałem gdzie się ruszam.
No ja też miałem to samo psychologicznie. Na moje szczęście Twoja panika doprowadziła do większych błędów niż popełniała moja desperacja i wiadomo że tam jak już zobaczyłem że przewaga przyszła do mnie to szybko wyprowadziłem wieżę, utorowałem sobie drogę do pójścia po damkę i dalej wiadomo. Jeszcze raz Ci bardzo dziękuję za udział w turnieju i jeszcze bardziej dziękuję za życzenia :wink:

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

No dobra, jak poszło tak poszło ale dwie osoby już pożegnaliśmy, a teraz trzy kolejne pożegnania w drodze. Ja przedłużyłem choć na chwilę swój żywot i dołączam do wicemistrzów grup. Rozpoczynamy turniej barażowy A. Startują:

Cement
venomik
czubatka
Leszek

Arytmetyka jest tutaj brutalna. Jest nas czterech ale tylko jeden dołączy do Matesa, gumiego i Samuraja w Final Four. Utworzymy w tym gronie dwie pary półfinałowe. Przegrani w obu półfinałach to będą kolejne dwie osoby do pożegnania. Zwycięzcy zagrają jeszcze ze sobą w finale turnieju A gdzie pożegnamy piątą osobę a zwycięzca tego finału awansuje do Final Four.

Na etapie półfinałów ja nie mogę wpaść na Cementa bo graliśmy w tej samej grupie. Zawsze tak było na moich turniejach że nie ma powtórki z grupy na tym etapie. Przy losowaniu potem półfinałów Final Four będzie podobnie.

O tym kto będzie grał z kim i kto białymi a kto czarnymi zdecyduje ślepy los. Jedyne ograniczenie to właśnie to że ja w półfinale nie wpadnę na Cementa.

Losowania dokona ktoś inny. Ja nie będę losował bo byłby to ewidentny konflikt interesów. Jeszcze dziś poproszę kogoś o pomoc przy losowaniu i mam nadzieję że najpóźniej jutro podam tutaj wyniki losowania :wink:

@Cement @venomik @czubatka

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 10 mar 2026, 23:08

Półfinały turnieju barażowego A wylosowane:

Leszek - czubatka

Cement - venomik

--------------------------------------------------------

Losowanie przeprowadził użytkownik @yedraz i za to mu raz jeszcze dziękuję :)

No mówiąc szczerze ułożyło się chyba tak że dwaj teoretycznie najlepsi z grona tej czwórki wpadli na siebie. No ale tu przecież i tak ostatecznie swój cel w postaci promocji do FF osiągnie tylko jeden gracz z czterech więc myślę że jeden kij że tak się ułożyło :wink:

Każdy już wie z kim gra i jakim kolorem szachów.

Hmm, proponuję ambitnie czas na rozegranie półfinałów nieco ponad tydzień. Powiedzmy spróbujmy to zagrać w obu parach do środy 18 marca włącznie. Kto wie, może się uda bez przedłużania terminu :)

@czubatka @Cement @venomik

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 13 mar 2026, 23:45

Z czubatką najprawdopodobniej zagramy w sobotę lub niedzielę.

Ja jeszcze jedno ogłoszenie parafialne o którym zapomniałem wcześniej. Jak wiecie w półfinałach tego turnieju barażowego o doborze kolorów decydował ślepy los. Natomiast gdy zwycięzcy obu półfinałów spotkają się w finale to tam już o kolorach nie zdecyduje los tylko co innego. Jak ktoś chce już teraz się zaznajomić co będzie o tym decydowało to wystarczy kliknąć w spolera :wink:
Spoiler:
@czubatka @Cement @venomik

Awatar użytkownika
czubatka
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1649
Kibicuję: ManU za Sheringhama xD

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czubatka » 14 mar 2026, 19:05

No, wspaniałe to były mistrzostwa, ale mój trud skończony.

Dziękuję wszystkim za grę i połamania bierek.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Gry Forumowe”