Domek nr 10 (temat luźny) - Strona 10564

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.

Kiedy robimy zlot forum?

17-19 kwietnia
2
20%
24-26 kwietnia
0
Brak głosów
8-10 maja
1
10%
15-17 maja
3
30%
22-24 maja
4
40%
Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4142
Kibicuję: AC Milan

Domek nr 10 (temat luźny)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 06 kwie 2026, 23:31

Cygar tez na publicznej plaży czy parku nie akceptuje. Tak ze spoko

Poszukałem i znalazlem cos takiego

https://tvn24.pl/biznes/prawo/mandat-za ... -st8440510

Wynika z tego ze w parku czy na plazy tez nie można sobie grillować wszedzie ale tylko w miejscach wyznaczonych

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5156
Kibicuję: Tylko WISŁA

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 06 kwie 2026, 23:31

Eyesmon pisze:
06 kwie 2026, 23:26
Co innego np ognisko na plaży z drewna a co innego grill z chemiczna podpałka i brykietem z biedry ktory sorry za wulgaryzm po prostu jebie
XD

czyli Tobie ognisko na plaży pachnie, a podpałka z biedry smierdzi. A innemu będize na odwrót. I jak to pogodzimy? dlatego mówie, że nie można tworzyć prawa "bo to lubie".

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 06 kwie 2026, 23:33

Dedek. Ognisko na drewnie jest naturalne. Podpałka to chemia. Kiedyś sie benzyna albo rozpuszczalnikiem polewało zeby sie rozpaliło ale to nie znaczy ze tak dalej mozna ;)

Równajmy w górę jednak czego Wam i sobie życzę
Aby kazdy z nas mial działkę i dobre cygaro 😎

Dobrej nocki

Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2782

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 06 kwie 2026, 23:44

Większości nie czytałem ale zakazać ludziom luzu to jest dramat. Może jeszcze "getta" na grille?!

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2207
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 07 kwie 2026, 3:45

Boromir pisze:
06 kwie 2026, 22:34
Grekokatolicy, jak to katolicy, mieli tak jak my.
Otóż mylisz się. Grekokatolicy w Polsce przeszli na nasz kalendarz dopiero w tym roku :)

https://www.ekai.pl/kosciol-greckokatol ... gorianski/

Ponadto:
Boromir pisze:
06 kwie 2026, 22:34
Prawosławni mają za tydzień i to się nie zmienia. Grekokatolicy, jak to katolicy, mieli tak jak my.
Wierni kościoła prawosłanego pod zwierzchnictwem Kijowa przeszli również na kalendarz gregoriański (nie jestem pewien czy prawosławni w autokefalicznym kościele ukraińskim zmienili też Wielkanoc tak jak grekokatolicy czy nie).

https://misyjne.pl/ukraina-koscioly-gre ... gorianski/

Co się nie zmienia to wierni autokefalicznego kościoła prawosławnego w Polsce oraz ci pod patriarchatem moskiewskim.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6136

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 07 kwie 2026, 6:11

Ciekawe. Prywatnie mam inne doświadczenia ale wychodzi na to, że tam każdy świętuje jak chce i jak mu wygodniej :D

W sumie wielu grekokatolików nie znam, a cały ten prawosławny kościół ukraiński to świeża sprawa jest.

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2097
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 07 kwie 2026, 8:21

Eyesmon pisze:
06 kwie 2026, 23:01
Ale robiąc grilla na działce nie zagarniamy przestrzeni publicznej czyli parku.
Czy park to strefa muzealna, że nie może tam nas być? Dla mnie te puste hektary są strasznie zasmucające – i o wiele bardziej cieszy mnie widok tłumu, który się integruje, cieszy słońcem i wolnym czasem. I już abstrahując od tego, czy to Polacy czy Ukraińcy – dopóki to się nie kończy popijawą do upadłego, demolką i zaśmiecaniem terenu – jaki problem?

Nie każdy ma działki i znajomych z działkami – to jedna rzecz. Druga jest taka, że przecież cała rzesza młodych ludzi mieszkających z rodzicami też musi się gdzieś podziać. Lepiej, żeby odbywali spotkania online, bo wtedy przynajmniej nikomu nie śmierdzą i nie wadzą?

Piszesz, że:
Eyesmon pisze:
To ze ktos nie ma działki (ja np nie mam bo mieszkam w bloku) nie znaczy ze moze sobie w parku robić jej zamiennik.
Dlaczego nie? Jeżeli regulamin danego miejsca na to pozwala, to w czym problem?

Czy spacerować po parku też nie wolno, w myśl tej zasady? To w końcu zamiennik spaceru po moim własnym podwórku, więc też lipa, tak?
Eyesmon pisze:
Ps. Czy ja wiem czy klasizm?
Skądże.

Obrazek
Eyesmon pisze:
06 kwie 2026, 23:12
Ja generalnie nie lubię mycia aut nad jeziorami, grilli w parku czy palenia fajek publicznie.
Totalnie nieadekwatne sytuacje, zresztą nie bez przyczyny są odpowiednio uregulowane.
Eyesmon pisze:
06 kwie 2026, 23:33
Równajmy w górę jednak czego Wam i sobie życzę
Aby kazdy z nas mial działkę i dobre cygaro
Okej, ale dlaczego? Zapierniczam w pracy, żeby ciągle równać w górę. Jako matka i partnerka ciągle staram się być lepsza. Nawet z gotowaniem mam takie podejście, dlatego ciągle poszerzam wiedzę, szukam nowych smaków itd.

I teraz – jeżeli nie mam ambicji bycia tym typem człowieka, który popala cygaro i zamiast grilla robi barbecue, zostanę teraz przez Ciebie oceniona? Każdy z nas jest inny, ma inne potrzeby, inne towarzystwo i inne ambicje, nie możesz sobie życzyć, żeby każdy wpisywał się akurat w Twój schemat. Ja staram się w tej dyskusji nie analizować Ciebie jako człowieka, bo to nie mój biznes, ale jednocześnie Twoje życzenie, byśmy wszyscy równali do takiego poziomu, jest podszyte bardzo nieeleganckim ocenianiem. Może to Ty powinieneś dorównać innym w poziomie wyluzowania i otwartości na świat, a nie odwrotnie?

Żyjmy i dajmy żyć innym.

Ja sama mam tak, że ludzie bardzo często mi mówią, że na moim tle czują się jak lenie, głąby i ludzie pozbawieni ambicji. Nigdy w życiu nie powiedziałam nikomu, że powinien równać w górę w temacie rozwoju osobistego, uczenia się czy budowania biznesu. To są ich osobiste odczucia, gdy obserwują moją działalność – i chociaż nie zrobiłam nic niewłaściwego, to boli mnie, gdy ktoś ma przeze mnie takie poczucie. Nie wiem, może to wynika z tego, że zawsze byłam i jestem najbrzydszą dziewczyną w towarzystwie i to ja miałam poczucie bycia nikim na tle każdej dziewczyny, jaką znałam – i nigdy bym nie chciała, żeby ktokolwiek czuł się w taki sposób, czy to w temacie posiadanych ambicji, czy to w temacie posiadanych pieniędzy, czy czegokolwiek innego. Serio, każdy z nas jest inny i każdy ma swoje życie – jedni wolą ograniczyć się do towarzystwa znajomych z cygarami, inni będą chcieli pójść na grilla do parku, a jeszcze inni – tak jak ja – nawet sezonu grillowego nie odczują, bo całe weekendy zajmie im jeżdżenie po kraju za drużyną dziecka. Póki mamy wybór – korzystajmy z niego i nie mówmy innym, co jest lepsze i jak powinni żyć. Bo naprawdę nikt za nikogo życia nie przeżyje.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 07 kwie 2026, 8:32

Za tydzień na swoje Alma Mater wrócą studenciaki robaki i już na polu grillowym nie odróżnisz kto smaży tańsze kiełbasy.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 07 kwie 2026, 9:00

Nie zrozumieliście mnie. Ja nikomu nie każe jeść krewetek zamiast kiełbasy i palić cygara zamiast popularnych. Źle to odbierasz Klaudyna

Jasne ze parki sa dla ludzi i np uwielbiam parki w Wiedniu czy Niemczech gdzie ludzie siedzą na kucykach, piknik, piwko, jest miło a nie ze w Polsce za 1 piwo Ci przyjdzie straż miejska i wleci mandat

Ale grill to co innego. To jest jak palenie fajek. Albo robić to w wyznaczonych miejscach albo wcale.

Jeszcze wrzucę te zdjęcie z Poznania. Widzicie tu zeby grill byl robiony w wyznaczonych miejscach, w jakiejś 1 czesci parku? Nie, tu jest burdel na kółkach i jeden rozpierdol. I mi sie cos takiego zwyczajnie nie podoba w przestrzeni publicznej bo to syf. Tak jak nie podobają mi sie namioty na ulicach Holandii czy Belgii

2 zdjęcia.

Obrazek

Obrazek

Jak ktos nie widzi różnicy ktora mam na myśli to rzeczywiście ta dyskusja nie ma sensu :)

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 07 kwie 2026, 9:16

A to ja myślałem że to jest Twoje zdjęcie ze spaceru a to Poznań.

Jeśli to jest Rusałka, a tak wygląda, to właśnie w tym miejscu jest strefa gdzie grillowanie było dozwolone.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5156
Kibicuję: Tylko WISŁA

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 07 kwie 2026, 9:18

Coz, na pewno niespecjalnie na pierwszym zdjęciu jest wyblakła trawa, nie ma ławek i jest na tyle ciepło, że ludzie siedzą w krótkich rękawkach, a na drugim dokładnie ma odwrót.

Nie, nie przeszkadza mi to. Niech się ludzie cieszą życiem.

Awatar użytkownika
10
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 594
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 10 » 07 kwie 2026, 9:38

Eyesmon pisze:
07 kwie 2026, 9:00
Nie zrozumieliście mnie. Ja nikomu nie każe jeść krewetek zamiast kiełbasy i palić cygara zamiast popularnych. Źle to odbierasz Klaudyna
Po prostu nie podobają Ci się grille w miejscu publicznym, wszyscy rozumieją. Ale musisz wiedzieć, że pomiędzy wierszami odbierany jesteś jako klasista gardzący motłochem z ich tanią kiełbasą. I nie tylko Klaudyna tak Cię odbiera.
;)

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1162
Kibicuję: od czasu do czasu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 07 kwie 2026, 9:40

Ładna dyskusja się tu zawiązała. Ciekawe jakby to było jakby ktoś odpalił grilla w Boże Narodzenie i trafiło tu zdjęcie :)

Awatar użytkownika
Przema
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 838

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 07 kwie 2026, 9:46

Zygmunt-1 pisze:
07 kwie 2026, 9:40
Ładna dyskusja się tu zawiązała. Ciekawe jakby to było jakby ktoś odpalił grilla w Boże Narodzenie i trafiło tu zdjęcie :)
Albo poszedlby na pasterke i zamiast do kosciola trafil do pobliskiego parku z browarem czy flaszka.

Awatar użytkownika
Precel
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 305
Kibicuję: TSW

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Precel » 07 kwie 2026, 9:51

Tanim browarem typu Harnaś albo Żubr, żadnym craftem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”