Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 18 lut 2026, 18:16
Mr.Chris

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 18 lut 2026, 18:51
sickstick
Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 18 lut 2026, 18:59
cloner

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 18 lut 2026, 19:11
Rezus

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 18 lut 2026, 19:20
Mr.Chris
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hannibal » 18 lut 2026, 19:35
Mnie bardziej ciekawi rynek pracy, gdy automatyzacja wejdzie faktycznie na najwyższy level. Mam poważne wątpliwości co do tego dochodu podstawowego pochodzącego z podatków, bo jednak bigtechy raczej nie słyną z uczciwości, a raczej dość elastycznego podejścia do płacenia danin. Z drugiej strony konsument bez środków do życia jest średnim klientem, a produkować bez sprzedaży też nie ma sensu.Mr.Chris pisze: ↑18 lut 2026, 17:34W powyższym chodziło mi o to, że dzięki AI prostsza konstrukcja może sobie poradzić z większą ilością zadań i być bardziej powszechna. Nowe urządzenia oparte na AI mogą być bardziej uniwersalne i wydajne. Nie będzie do tego potrzebna cała hala produkcyjna pełna maszyn, gdzie każda może obsłużyć tylko jeden lub trzy rodzaje owoców, ale jedno urządzenie mogące ogarnąć wszystkie podobne do siebie plony. Coś co będzie sobie w stanie poradzić w niemal każdych warunkach, a nie tylko idealnym środowisku dostosowanym pod konkretną maszynę, gdzie jak warunki się trochę zmienią, to nie będzie potrzebny dwudniowy serwis z informatykiem i inżynierem, którzy będą musieli linijka po linijce wszystko przeprogramować.
Edit: tym bardziej, że roboty humanoidalne to tylko kwestia czasu. Oczywiście, z początku będą cholernie drogie, ale pamiętajmy, że kiedyś samochody też były tylko dla elit, a teraz byle Zdzisiek może mieć trzy Passaty na parkingu pod blokiem.
Hannibal
Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 18 lut 2026, 19:43
Ten początek to o mnie. Raz w życiu robiłam pranie i wysyłałam MMSy do Marcina, żeby mnie poinstruował z ustawieniami, bo bałam się, że coś powalę tam. Oczywiście jak mnie życie kiedyś zmusi, to to ogarnę na spokojnie, ale jakoś dotąd nie było potrzeby.
W mojej branży widzę mocny pogrom, szczególnie u osób, które nie wyrobiły sobie nazwiska do tej pory. Pozawieszane działalności, zmiana branży, powroty na jakikolwiek etat itd. Dużo firm zaczęło korzystać z AI w pisaniu.
Mało znam ludzi, co jeszcze prasują. No chyba że koszule i inną elegancką odzież, ale widziałam kiedyś badania, że millenialsi po prostu mają wywalone na to. I to by się zgadzało z moimi obserwacjami.
futbolowa

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 18 lut 2026, 20:46
To co wymieniłeś to jedno, ale masz tu też zupełnie inne zagadnienie, którego najbogatsi nie przeskoczą. Kilka lub kilkanaście miliardów bezrobotnych, którzy nie będą mieli nic do stracenia. Łatwiej im dać minimum, żeby mogliHannibal pisze: ↑18 lut 2026, 19:35Mnie bardziej ciekawi rynek pracy, gdy automatyzacja wejdzie faktycznie na najwyższy level. Mam poważne wątpliwości co do tego dochodu podstawowego pochodzącego z podatków, bo jednak bigtechy raczej nie słyną z uczciwości, a raczej dość elastycznego podejścia do płacenia danin. Z drugiej strony konsument bez środków do życia jest średnim klientem, a produkować bez sprzedaży też nie ma sensu.
Mr.Chris

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 18 lut 2026, 20:55
Zygmunt-1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: johny batonik » 18 lut 2026, 21:26
johny batonik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 18 lut 2026, 21:26
Eyesmon

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 18 lut 2026, 21:41
sickstick

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 18 lut 2026, 21:46
piotrcies
Post Wyświetl pojedynczy post autor: 19B10 » 18 lut 2026, 21:48