Post Wyświetl pojedynczy post autor: j1mmy » 10 lut 2026, 18:26
j1mmy
Post Wyświetl pojedynczy post autor: HMK » 10 lut 2026, 21:55
Ja to wiem sick, ale sama idea aż takiego focusowania się nauczycieli tylko na lekturach mnie odrzucała. Nie oszukujmy się, młodym nie chce się czytać, a tekstami sprzed 200 lat nauczyciele/ministerstwo nie zachęci ich do sięgania po książki.
HMK
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 10 lut 2026, 22:09
Boromir
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 11 lut 2026, 4:05
Imo jednak system edukacji działa tak że nie odpowiada na współczesne problemy czy wyzwania. W powolny sposób adaptuje się też do nowych możliwości i to z różnych powodów, kwestie budżetowe, brak nauczycieli, dotychczasowa kadra która raczej ma bliżej do emerytury niż dalej, brak dopływu świeżej krwi a przede wszystkim wyjebongo przy kasie za jaką mają pracować. Do czego zmierzam to że w XXI wieku uważam że sposób omawiania lektur powinien jednak wpływać zachęcająco do czytania książek. Na pewno nie każdy tytuł da się tak omówić ale jednak mam wrażenie że praca z tymi książkami przez lata nie ewoluowała a patrząc na znajomość lektur przez kolejne roczniki (tylko moja obserwacja) to jakoś nie wydaje mi się żeby to było efektywne.
Przema
sickstick

Post Wyświetl pojedynczy post autor: johny batonik » 11 lut 2026, 8:32
I mieli rację, bo teraz zamiast napisać „skupiania się”, wplotłeś jakiś anglicyzm, jakby nasz język ojczysty nie był wystarczający.
johny batonik
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hannibal » 11 lut 2026, 10:18
No nie wiem, bo taki plan program nauczania historii jest żałośnie słaby i jak ktoś we własnym zakresie się nie doedukuje to o historii naszego kraju wie naprawdę mało.Boromir pisze: ↑10 lut 2026, 22:09Ale lektury szkolne nie mają uczniów bawić czy zachęcać do czytania (sic) tylko uczyć języka, kultury i tradycji kraju jako naszego narodowego dziedzictwa. Analogicznie na historii uczymy się o rozbiciu dzielnicowym a nie o ciekawszych szogunatach, a na geografii o pasie pojezierzy a nie o fascynujących geologicznie archipelagach na Pacyfiku.
Można oczywiście przedstawić temat ciekawiej lub nudniej ale wciąż, tej Lalki po prostu nie przeskoczysz. Musisz znać.
Hannibal
Post Wyświetl pojedynczy post autor: 19B10 » 11 lut 2026, 10:33
Nie wiem jak wygląda to teraz, ale za moich czasów głównym problemem było to, że jak w podstawówce w VIII klasie skończyliśmy na I wojnie, to w ogólniaku znowu zaczęliśmy od starożytności i przed maturą dobiliśmy do I wojny...
19B10

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 11 lut 2026, 10:44
To wszystko żydomasoński spisek, żeby nikt nigdy nie odkrył co naprawdę działo się podczas II WŚ.
Mr.Chris

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 11 lut 2026, 10:47
Dokładnie, ja w czasach szkolnych 3 razy przerobiłem Mezopotamię, Rzym i Napoleona (podstawówka, gimnazjum, liceum), ale do czasów po II wś i komuny nie udało się dojść ani razu.
sickstick
19B10

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 11 lut 2026, 12:08
Eyesmon
Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 11 lut 2026, 12:16
venomik
Mr.Chris
sickstick
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
Zasady ochrony danych osobowych | Regulamin
Administracja, zarządzanie i wsparcie graficzne forum: pawel.studio